Business Internaţional

Coreea de Nord efectuează tiruri de artilerie în apropierea frontierei maritime cu Sudul

Coreea de Nord efectuează tiruri de artilerie în...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

20.02.2016, 13:19 99

"Coreea de Nord a efectuat câteva tiruri de artilerie", către ora locală 7.20 (0.20, ora României), cu o baterie situată în apropierea promotoriului Jangsangot, pe coasta de sud a ţării, în apropiere de o zonă maritimă disputată de cele două Corei, a anunţat Ministerul sud-creean al Apărării într-un comunicat, evocând un posibil "exerciţiu militar".

Ca măsură de precauţie, Coreea de Sud le-a cerut locuitorilor Insulei Baengnyeong (Marea Galbenă) să se pregătească să se retragă în adăposturi şi pe ambarcaţiuni de pescuit pentru a fi evacuaţi în cele mai apropate porturi, precizează ministerul în comunicat.

Nordul a efectuat în 2010 tiruri către Insula Yeonpyeong, situată tot la Marea Galbenă, imediat la sud de frontiera nord-coreeană, şi a ucis patru persoane.

Tensiunile s-au intensificat din nou, în ultimele două săptămâni, între cele două Corei.

La o lună după ce a efectuat al patrulea test nuclear, Phenianul a procedat, pe 7 februarie, la lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune, considerat de către comunitatea internaţională drept un test de rachetă balistică.

De asemenea, Seulul a anunţat joi că un număr de patru ori mai mare decât cel prevăzut iniţial va participa, în martie, la cele mai importante manevre militare comune programte vreodată pe teritoriul sud-coreean.

Washingtonul va mobiliza aproximativ 15.000 de militari - faţă de 3.700 în 2015 - în cadrul acestor manevre anuale, a anunţat ministrul sud-coreean al Apărării Han Min-goo, citat de Yonhap.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO