Business Internaţional

Coreea de Nord joacă dur: au lovit în Coreea de Sud ca să readucă SUA la masa negocierilor

Autor: Gabriel Razi

25.11.2010, 23:40 9

Analiştii cred că recentul atac al Coreii de Nord asupra uneiinsule din apele teritoriale ale Coreii de Sud şi vizita unuicercetător american la cea mai mare centrală nucleară a statuluicomunist, fac parte din strategia liderilor de la Phenian de areaduce Statele Unite înapoi la masa negocierilor referitoare laprogramul nuclear al statului comunist, scrie Bloomberg.

Bruce Klingner, fost responsabil al CIA pentru Coreea, spune căsurprinzătoarea strategie a comuniştilor nu va avea sorţi deizbândă şi că ar putea cel mult tensiona relaţiile dintre StateleUnite şi China.

Armata Coreii de Nord a tras la începutul săptămânii câteva zecide focuri de artilerie către insula Yeonpyeong de pe teritoriulsud-coreean. Pe lângă incendiile pe care le-a provocat, în timpulschimbului de focuri au murit doi soldaţi ai Coreii de Sud, iaralţi 15 militari au fost răniţi. Preşedintele Coreii de Sud, LeeMyung Bak, a condamnat virulent atacul şi a decis să răspundă cufocuri de artilerie şi cu detaşarea în zonă a avioanelor devânătoare.

Strategia Coreii de Nord are şanse mici dereuşită

"Strategia Coreii de Nord este aceea de a fi suficient deincomodă pentru Statele Unite astfel încât americanii să fienevoiţi să revină la masa negocierilor pentru a cumpăra disciplinastatului comunist", crede Paul Stares, directorul Centrului pentruAcţiuni Preventive ce face parte din Consiliul pentru RelaţiiExterne al SUA.

Autorităţile de la Washington au condamnat atacul şi au datreasigurări că sunt pregătite să apere interesele Coreii deSud.

Americanii susţin că vor negocia cu partenerii chinezi pentru agăsi cele mai oportune soluţii pentru a redemara negocierilemultilaterale alături de Coreea de Sud, Japonia şi Rusia pentru adenucleariza Peninsula Coreeană.

"Sperăm că părţile vor face mai mult pentru a contribui la paceaşi stabilitatea din Peninsula Coreeană", spune purtătorul de cuvântal Ministerului de Externe chinez.

Ultimele negocieri în formula cu şase membri (Coreea de Nord,Coreea de Sud, China, Japonia, Rusia şi Statele Unite) au avut locîn decembrie 2008, când autorităţile de la Phenian şi-au exprimatintenţia de a renunţa la programul nuclear. Însă negocierile aufost suspendate după ce în aprilie 2009 statul comunist a testat orachetă, despre care se crede că ar fi fost cu rază medie sau lungăde acţiune şi că ar fi putut să transporte un focos nuclear. În mai2009, statul comunist a reluat testele nucleare, demers ce a iritatliderii de la Washington. Administraţia Barrack Obama a cerutcomunităţii internaţionale să impună sancţiuni, iar ONU a răspunsîn luna iunie printr-o rezoluţie care limita împrumuturile şifluxurile de capital către şi din Coreea de Nord.

William Cohen, secretar pe probleme de securitate înadministraţia Clinton, spune că atacul recent este un semn dedisperare din partea Coreii de Nord. "Au nevoie de orez, au nevoiede mâncare, au nevoie de combustibil şi acesta este modul lor de aspune că se vor comporta necorespunzător dacă nu li se acordăatenţia cuvenită", spune Cohen.

Lupte interne pentru putere în statulcomunist

Analiştii cred că atacul ar putea redeclanşa fricţiunile întreNord şi Sud în legătură cu graniţa trasată de ONU la încheierearăzboiului din anii '50.

De asemenea, unii analişti consideră că ultimele turbulenţe arputea avea legătură cu potenţiala campanie de credibilizare aviitorului lider de la Phenian, Kim Jong Un.

Andrei Lankov, profesor la Universitatea Kookmin din Seul, spunecă Statele Unite şi Coreea de Sud au opţiuni limitate şi că unrăspuns violent nu ar face decât să complice lucrurile. "Ce poateface Coreea de Sud mai mult decât să pălmuiască Coreea deNord?"

China rămâne singurul aliat al Phenianului

Toshimitsu Shigemura, profesor la Universitatea Waseda dinTokio, spune că partenerii comunişti de la Beijing vor blocasancţiunile asupra Coreii de Nord în Consiliul de Securitate alONU.

În luna martie o fregată a marinei Coreii de Sud s-a scufundat,incident în care şi-au pierdut viaţa 46 de marinari. O echipăinternaţională a investigat incidentul şi a descoperit că o torpilănord -coreeană a fost vinovată pentru incident. Cu toate cădovezile erau clare, China a refuzat să accepte concluziileraportului şi să facă presiuni asupra liderilor de la Phenian.

China susţine Coreea de Nord pentru că o disoluţie a statuluicomunist ar duce la reunificarea celor două state. O astfel demişcare ar aduce interesele Statelor Unite în coastaBeijingului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO