Business Internaţional

Crestere de 0,5% pentru economiile Frantei si Germaniei

16.05.2007, 18:18 12

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a avansat in primul trimestru cu 0,5% datorita cheltuielilor mai mari ale companiilor.
Economia Frantei, a treia mare economie europeana, a crescut tot cu 0,5%, sub estimarile analistilor, de 0,7%, scrie Bloomberg.
In trimestrul patru al anului trecut PIB-ul Germaniei a urcat cu 1%. Cresterea economica ar putea fi mai mare in trimestrul doi pe fondul somajului scazut si reducerii impactului majorarii TVA de la 16% la 19% ce a avut loc la inceputul anului.
Increderea in economia germana a atins un nivel record in luna aprilie, iar rata somajului a ajuns la cea mai mica valoare din ultimii sase ani, iar companiile au cheltuit mai mult si au angajat noi oameni pentru a face fata cererii venite din afara tarii.
"Consumul privat redus cauzat de majorarea TVA a avut un impact negativ asupra cresterii economice", indica statisticienii germani. "Avansul a fost condus de investitii. Un alt factor pozitiv a fost evolutia exporturilor nete, dar doar comparativ cu 2006."
Economia Germaniei a crescut anul trecut cu 2,8%. Fata de primul trimestru al anului trecut, cea mai mare economie europeana a avansat cu 3,6%.
Economia Frantei a avut si ea de castigat de pe urma evolutiei bune a celui mai mare partener comercial, Germania. Si in Franta somajul continua trendul descendent. Noul presedinte francez Nicolas Sarkozy vrea sa reduca taxele pentru a atrage investitii mai mari in conditiile in care ritmul de crestere economica al Frantei este sub media europeana pentru al doilea an consecutiv.
Comisia Europeana a majorat saptamana trecuta previziunile cu privire la avansul economiei europene. Zona euro va avea un avans economic estimat la 2,6% in 2007, in timp ce pentru Franta este prevazuta o crestere de 2,4%.
Cheltuielile populatiei au crescut cu 0,3% in primul trimestru fata de trimestrul patru al anului trecut cand au crescut cu 0,2%.
Exporturile Frantei au urcat cu 1,5%, in timp ce importurile au fost cu 0,6% mai mari. Investitiile au fost cu 1,2% mai mari.
Datoria publica a Frantei a totalizat la sfarsitul anului trecut 1.140 de miliarde de euro, adica 63,7% din PIB, in scadere de la recordul de 66,2% din PIB in 2005. Deficitul a scazut anul trecut la 2,5% din PIB, de la 3% in anul precedent. Guvernul francez se asteapta ca deficitul sa scada la 2,4% la finalul acestui an.
Economia celor 13 state din zona euro a avansat cu 0,6% in primul trimestru fata de trimestrul patru al anului trecut, atunci cand a crescut cu 0,9%.
"Cheia acestei cresteri a fost volumul mare de investitii facute de companiile europene", este de parere Howard Archer, economist-sef pe zona europeana la firma Global Insight din Londra.
Cresterea economica din zona euro a depasit-o pe cea a Statelor Unite pentru al patrulea trimestru consecutiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO