Business Internaţional

Creştere economică zero pentru Franţa

Creştere economică zero pentru Franţa

Autor: Alexandru Matei

12.08.2011, 09:30 1269

Economia franceză a stagnat în trimestrul doi faţă de primele trei luni ale anului, intensificând temerile că guvernul de la Paris nu îşi va putea atinge ţintele privind deficitul, scrie The Wall Street Journal. Datele economice slabe vin într-un moment în care investitorii pun sub semnul întrebării capacitatea Franţei de a-şi menţine ratingul AAA.

Creşterea economică a fost zero în perioada aprilie-iunie faţă de primul trimestru, atunci când PIB-ul a avansat cu 0,9% faţă de ultimele trei luni din 2010, conform datelor agenţiei de statistică a Franţei. Analiştii se aşeptau la o creştere de 0,3%.

Dacă rata de creştere economică nu ajunge la 2%, aşa cum estimează guvernul de la Paris pentru 2011, ţinta de a duce deficitul bugetar la 5,7% din PIB de la 7,1% anul trecut ar putea fi compromisă. Executivul francez insistă însă că va atinge ţinta de deficit prin orice mijloace, ceea ce lasă de înţeles că ar putea urma noi reduceri de cheltuieli guvernamentale dacă economia nu îşi revine.

Creşterea economică dezamăgitoare este o lovitură pentru Franţa la finalul unei săptămâni în care bursele au scăzut puternic, parţial din cauza temerilor că ţara îşi va pierde ratingul AAA, aşa cum au păţit Statele Unite la sfârşitul săptămânii trecute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO