Business Internaţional

Crestere puternica a sectorului de retail din Bulgaria

13.02.2007, 18:47 17

Bulgaria asista la o expansiune impresionanta a sectorului de retail, companiile straine care intra pe piata alaturandu-se companiilor locale care se bucura deja de rate solide de crestere, conform cotidianului Dnevnik.
Cultura de shopping a Bulgariei este in schimbare, competitia in crestere si ritmul alert de dezvoltare incurajand companiile sa ofere o diversitate de optiuni. Cresterea veniturilor populatiei si a cererii a impulsionat dezvoltarea de mall-uri, centre comerciale si hipermarketuri localizate in afara oraselor, se arata intr-un studiu de piata publicat de compania de consultanta Oxford Business Group.
Anuntul discounterului german Plus, parte a grupului Tengelmann, privitor la deschiderea primelor sale magazine din Bulgaria in primul trimestru al anului 2008 marcheaza o noua intrare pe piata de retail a Bulgariei, aflata in plina expansiune. Compania are in plan investitii de peste 10 mil. euro in aceasta tara, prin deschiderea "mai multor" unitati.
Plus urmeaza astfel exemplul companiei germane Kaufland si al lantului lituanian VP Market, ambii discounteri, care au patruns deja pe aceasta piata. Printre alte lanturi internationale deja prezente in Bulgaria se numara Metro, Hit, Billa.
Firmele sunt atrase de ritmul de crestere cu o medie de 6% pe an inregistrat de piata bulgara. Desi inca destul de redusa, puterea de cumparare este in crestere rapida, iar operatorii locali si straini asista la formarea unei culturi de shopping. Optiunile se diversifica, de la magazine care practica discountul, la hipermarkturi si supermarketuri mai mici in interiorul mall-urilor.
Lanturi majore de hipermarketuri, cum ar fi Carrefour si Lidl, au luat in vizor piata bulgara, pe care o considerasera pana acum prea mica in comparatie cu cea a Romaniei.
Conform studiului, cel mai mare retailer al Serbiei, Delta M, doreste sa intre pe piata bulgara, fie printr-un proiect greenfield, fie prin achizitia unei companii locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO