Business Internaţional

Criza datoriilor din Europa a luat sfârşit, spune primul-ministru spaniol. Ce au învăţat din ea politicienii europeni?

 Criza datoriilor din Europa a luat sfârşit, spune primul-ministru spaniol. Ce au învăţat din ea politicienii europeni?

Autor: Catalina Apostoiu

22.09.2010, 23:58 27

Primul-ministru spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a declaratcă criza datoriilor din Europa s-a încheiat, dar că guverneletrebuie să colaboreze mai strâns pentru a preîntâmpina astfel deevenimente, scrie The Wall Street Journal. "Cred că crizadatoriilor care a afectat Spania şi zona euro în general a luatsfârşit", a declarat Zapatero. O lecţie ce poate fi învăţată de peurma turbulenţelor care au afectat zona euro în ultimele luni estecă o politică monetară comună nu este suficientă pentru UE, adeclarat primul-ministru spaniol.

"Avem nevoie de o convergenţă mai puternică pentru o concurenţăsporită şi de principii mai puternice pentru implementarea unorpolitici economice şi fiscale echilibrate". Zapatero, care a arătatcă nu se aşteaptă la contracţii ale PIB-ului Spaniei în trimestreleviitoare, a apărat cu fermitate măsurile de austeritate adoptate. Oaltă lecţie ce decurge din criză este legată de necesitatea uneicoordonări mai strânse la nivelul politicilor economice în cadrulUE. Cât priveşte Spania, Zapatero a declarat că "încrederea înaceastă ţară a fost recâştigată", în special după publicarearezultatelor testelor ce evaluau soliditatea sistemului bancar lasfârşitul lunii iulie. Dependenţa băncilor spaniole de fondurileBCE a scăzut de asemenea în august­­­­, în condiţiile redeschideriipieţelor internaţionale de capital pentru instituţiilespaniole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO