Business Internaţional

Criza din zona euro, ghilotină politică pentru Merkel

Criza din zona euro, ghilotină politică pentru Merkel

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

06.09.2011, 00:04 841

Partidul cancelarului german Angela Merkel a suferit a cincea înfrângere electorală din acest an după ce cancelarul nu a reuşit să-i convingă pe alegătorii din statul său de origine cu o campanie bazată pe soluţiile sale în cazul crizei datoriilor din zona euro, scrie Bloomberg.

Social-democraţii, principalul partid de opoziţie la nivel naţional, au obţinut 35,7% din voturi în statul Mecklen­burg-Western Pomerania, potrivit rezultatelor preliminare. Uniunea Creştin-Democrată a Angelei Merkel a obţinut doar 23,1%, cel mai slab rezultat de la începerea sesiunilor electorale în acest stat, în 1990.

Astfel, coaliţia lui Merkel a fost înfrântă sau a pierdut voturi în toate cele şase state germane în care au fost orga­ni­zate alegeri până acum în acest an, în condiţiile în care electoratul german nu este de acord cu eforturile can­ce­larului de a preîntâmpina o divizare a zonei euro prin alo­carea de noi fonduri publice pentru programe de bailout.

"Problema cancelarului este că nu reuşeşte să genereze încredere în politicile sale sau în cele ale partenerului său de coaliţie", a declarat Gero Neugebauer, profesor de ştiinţe politice în cadrul Universităţii Libere din Berlin.

Merkel şi-a expus strategia de combatere a crizei în faţa electoratului în cadrul a opt apariţii în decurs de 18 zile.

În timp ce "oamenii sunt îngrijoraţi în legătură cu euro şi cu scăderea valorii economiilor proprii", Merkel folo­seşte "cuvinte nepotrivite" vorbind de euroobligaţiuni, ara­tă Manfred Guellner, din cadrul grupului Forsa. "Problema cancelarului pare să fie că nu-şi găseşte tonul potrivit."

Sondajele de opinie sugerează că partidele din coaliţie vor întâmpina dificultăţi şi în cadrul ultimelor alegeri din acest an, din Berlin, programate pe 18 septembrie.

Un rezultat slab ar putea obliga partenerul de coaliţie al cancelarului să adopte o poziţie mai dură în ceea ce priveşte bailouturile din zona euro, declară Carsten Brzeski, economist în cadrul ING Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO