Business Internaţional

Criza naşte monştri - premierul ungar Viktor Orban încearcă să impună un control strict asupra presei din Ungaria

Criza naşte monştri - premierul ungar Viktor Orban încearcă să impună un control strict asupra presei din Ungaria
19.07.2010, 12:33 30

Premierul Ungariei, Viktor Orban, este acuzat că încearcă săimpună un control strict asupra mass-media, două iniţiative aleacestuia în acest sens - criticate dur de opoziţie şi deorganizaţiile de presă internaţionale - având şanse mari să fieadoptate de Parlament, scrie Washington Post citat de Mediafax.

Premierul Viktor Orban s-a folosit de larga majoritateparlamentară pe care o deţine pentru a anula o prevedereconstituţională care viza evitarea monopolurilor în domeniulmass-media. Ulterior, partidul Fidesz a propus un proiect, ceurmează să fie supus la vot în iulie, care prevede fuziuneaautorităţilor pentru supravegherea posturilor publice de radio şiteleviziune şi crearea unui consiliu media mult mai puternic, curolul de supraveghere atentă a posturilor publice şi private.Preşedintele noului consiliu ar urma să fie numit direct depremierul Viktor Orban, iar restul membrilor de către partidul deguvernământ.

Nemulţumite de măsurile de austeritate, FMIşi UE închid porţile în faţa Ungariei

Potrivit opoziţiei socialiste, efectul ar fi "transformareapresei publice într-o presă de partid". Fenomenul ar fi o premierăîn Europa Centrală după căderea regimurilor comuniste, noteazăWashington Post.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO