Business Internaţional

Criza nu a luat sfarsit, iar stimulentele trebuie mentinute, avertizeaza seful FMI inaintea summitului G20

23.09.2009, 17:33 19

Seful FMI ii sfatuieste pe politicienii stransi la summitul G20din SUA sa profite de aceasta ocazie pentru a rezolvadezechilibrele ce tin de comert, dar si pentru a face curatenie insistemul financiar international, ale carui probleme au trimiseconomia mondiala in recesiune.

Dominique Strauss-Kahn, managing director in cadrul FonduluiMonetar International, a cerut liderilor G20 sa-si continueeforturile de scoatere a economiei mondiale din recesiune,avertizand ca criza nu a luat sfarsit, scrie Bloomberg.

"Ritmul acestei redresari va fi unul lent, cu o medie inferioaracresterii inregistrate inainte de criza", a declarat Strauss-Kahn."Este prematur sa spunem ca am trecut de criza."

Seful FMI a facut de asemenea apel la liderii politici savalorifice oportunitatea de a rezolva dezechilibrele ce tin decomert si fluxurile de investitii, dezechilibre care au contribuitla declansarea crizei pietelor de credit. Colaborarea va fiintarita prin acordarea unui rol sporit Chinei in cadrul fondului,a declarat Strauss-Kahn.

Liderii G20, grup ce reuneste cele mai mari tari dezvoltate siin curs de dezvoltare, se intrunesc astazi pentru un summit de douazile in Pittsburgh.

Secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner declara caliderii G20 vor "determina in ce punct ne aflam pe calea asigurariiunei cresteri mai puternice, mai sustenabile si mai echilibrate aintregii lumi". Printre obiective se numara crearea unui sistemfinanciar mai puternic, cu o capacitate sporita de a absorbisocurile, a adaugat Geithner.

"Intrevedem acum primele semne de crestere, iar conditiile de pepietele financiare s-au imbunatatit considerabil", a declaratGeithner. "Vrem sa ne asiguram ca vom progresa in continuare pebaza realizarilor inregistrate."

Strauss-Kahn a declarat ca Statele Unite pot juca un rol prinmajorarea ratei economisirii si reducerea deficitului bugetar, iarChina poate contribui prin impulsionarea cererii interne, care aravea drept efect aprecierea monedei sale.

China ar putea fi mai dispusa sa coopereze in momentul in care ise va acorda un rol sporit in cadrul FMI, moment pe care lideriisunt asteptati sa-l anunte printr-o schimbare la niveluldrepturilor de vot in favoarea pietelor emergente, a declaratStrauss-Kahn. In cadrul summitului G20, liderii vor determina cataputere li se va conferi "tarilor subreprezentate" in cadrulcreditorului, cea mai mare parte dintre acestea fiind economiiemergente.

FMI, care a salvat economii de la cea a Pakistanului la ceaungara in ultimul an, ii sfatuieste pe oficialii din intreaga lumesa nu puna capat programelor de stimulente economice preadevreme.

Bancile mai au multe de facut pentru a-si curata bilanturile, adeclarat Strauss-Kahn, 60 de ani, care a devenit sef al FMI innoiembrie 2007. Bancile ar putea fi nevoite sa-si reducadimensiunile sau sa-si majoreze rezervele de capital ca reactie laschimbarile de reglementare analizate de G20, a declarat ministrulfrancez de finante Christine Lagarde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO