Business Internaţional

Cum a ajuns furnizorul de credite ipotecare Countrywide sa destabilizeze finantele lumii

28.08.2007, 16:57 10

Reprezentantii de vanzari ai Countrywide Financial si-au recrutat adeseori clientii prin intermediul unui apel telefonic, aceasta modalitate fiind incurajata chiar de catre conducerea companiei, scrie International Herald Tribune.
"Vreau sa ma asigur ca veti primi cel mai avantajos imprumut cu putinta", era fraza cel mai des folosita de catre reprezentantii companiei in incercarea de a-si convinge potentialii clienti.
Dar asigurarea "celui mai avantajos credit" clientilor sai nu a fost intotdeauna principalul scop pe care l-a urmarit Countrywide, declara unii dintre fostii angajati ai companiei. De cele mai multe ori potentialii clienti aveau de suportat costuri ridicate, iar creditelor li se adaugau comisioanele mari care ajungeau la reprezentantantii de vanzari, dar si numeroase alte taxe.
Intreaga operatiune era gandita in asa maniera incat sa se obtina profit maxim din explozia pietei creditelor ipotecare, indiferent de costurile la care era supus clientul, aceste afirmatii fiind sustinute de fosti angajati ai companiei, dar si de unii brokeri care au activat in cadrul diverselor divizii ale firmei.
Un document furnizat de catre fostii angajati ai companiei arata ca sistemul computerizat al diviziei de credite subprime nu lua in calcul rezervele de lichiditati ale celor care solicitau un imprumut, acestia fiind transferati automat dinspre credite avantajoase spre credite ce implicau costuri ridicate.
Insa, odata cu declinul pietei creditelor ipotecare, sfarsitul "masinariei de facut bani" a Countrywide este aproape. Pana acum, temerile ca problemele Countrywide se vor adanci i-au speriat pe investitori si au redus pretul actiunilor companiei cu 50%.
Saptamana trecuta, Bank of America a achizitionat 16% din actiunile Countrywide pentru suma de 2 mld. dolari (1,47 mld. euro), aceasta miscare alimentand speculatiile conform carora s-a pus insasi problema supravietuirii companiei, aceasta devenind o tinta de preluare.
Debitorii, atrasi de scenariul "celui mai avantajos imprumut" pus la cale de Countrywide, au intarzieri la plata ratelor. Din datele companiei rezulta ca la sfarsitul lunii iulie aproximativ 25% din cei care au contractat credite cu risc ridicat aveau intarzieri la plata ratelor, numarul acestora urcand cu 15% fata de perioada similara a anului trecut. Aproape 10% dintre rau-platnici aveau intarzieri de peste 90 de zile, in crestere fata de numai 5,35% cat s-a inregistrat anul trecut.
Countrywide nu este singurul creditor ipotecar care a acordat imprumuturi cu risc ridicat in perioada exploziei pietei imobiliare, dar putine companii au avut beneficii la fel de importante ca ale Countrywide.
"Datorita faptului ca nu le-a pasat de ceea ce se intampla si pentru ca au continuat sa-si justifice 'gunoiul' pe care il vindeau, cei de la Countrywide au transformat compania in cel mai rau creditor", a declarat Ira Rheingold, directorul executiv al National Association of Consumer Advocates. "Iar de cate ori statul a incercat sa adopte o lege de responsabilizare a creditorilor, compania a folosit toate caile de a lupta impotriva acestei initiative", a adaugat el.
Compania a fost infiintata in 1969 de catre Angelo Mozilo si David Loeb sub numele de Countrywide Credit Industries. Countrywide are 62.000 de angajati, 900 de sedii si active in valoare de 200 mld. dolari (147 mld. euro). Pretul actiunilor companiei a urcat cu peste 561% in ultimii zece ani.
De cand compania a fost listata la bursa din New York in 1984, Mozilo a castigat 406 mil. dolari (298 mil. euro) din vanzarea actiunilor. Numai in ultimele 12 luni Mozilo a vandut actiuni de 129 mil. dolari (94,9 mil. euro), aproape o treime din valoarea tranzactionata in ultimii 23 de ani. El inca mai detine 1,4 mil. de actiuni la Countrywide, in valoare totala de 29,4 mil. dolari (21,6 mil. euro).


Modelul de business

Fosti angajati au dezvaluit cum a devenit Countrywide cel mai mare creditor ipotecar din SUA.
Reprezentantii de vanzari isi asigurau clientii ca vor contracta "cel mai avantajos credit", dar oferta includea costuri ridicate.
Multi dintre cei care au fost atrasi de aceasta oferta au ajuns in imposibilitate de plata.
Countrywide este creditorul ipotecar care a beneficiat cel mai mult de pe urma acordarii imprumuturilor cu risc ridicat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO