Business Internaţional

Cum îşi protejează ţările din regiune cetăţenii cu credite în faţa creşterii dramatice a dobânzilor

Cum îşi protejează ţările din regiune cetăţenii cu...

Autor: Catalina Apostoiu

15.12.2022, 23:17 222

În Ungaria, guvernul a decis să nu prelungească moratoriul privind rambursarea creditelor, ce urmează să expire pe 31 decembrie, potrivit Daily News Hungary.

Ministrul dezvoltării economice Marton Nagy a declarat că numărul de clienţi care profită de acest mo­ratoriu a scăzut semnificativ. În august, doar 1% din debitorii corpo­rate şi 3% dintre cei individuali au rămas în program.

Guvernul maghiar a introdus moratoriul în martie 2020, pentru a contracara impactul economic al pandemiei asupra gospodăriilor şi companiilor.

Nagy a subliniat că actualul plafon asupra dobânzilor asigură o „protecţie adecvată“ pentru 350.000 de familii şi 60.000 de companii, iar menţinerea moratoriului nu este justificată.

Guvernul maghiar a decis la sfârşitul anului trecut îngheţarea dobânzilor la creditele ipotecare de retail la nivelurile din 27 octombrie începând cu acest an. În octombrie 2022, acesta a prelungit măsura de îngheţare a dobânzilor până la finalul lunii iunie 2023 şi a extins-o la credite ipotecare cu dobânzi fixe pe o perioadă de până la cinci ani, potrivit Reuters.

În Polonia, guvernul a introdus în luna iulie un moratoriu privind rambursarea creditelor, debitorii putându-şi suspenda plăţile timp de opt luni, patru luni în acest an şi patru anul viitor.

Totuşi, numai cei cu credite ipotecare în zloţi contractate pentru propriile nevoi pot beneficia de acest moratoriu.

Polonia dispune de asemenea de o schemă mai ieftină, supranumită fondul de susţinere a debitorilor, destinată celor care-şi pierd locurile de muncă sau celor în cazul cărora plăţile în contul creditelor ipotecare depăşesc 50% din veniturile lunare ale gospodăriei.

Fondul s-a ridicat la 1,4 miliarde de zloţi în 2022 şi va creşte la 2 mili­arde de zloţi în 2023.

În Grecia, băncile locale vor subvenţiona parte din majorările recente de dobânzi pentru debitorii vulnerabili, au anunţat oficialii, rela­tează Reuters.

Aproximativ 30.000 de gospo­dă­rii vulnerabile vor fi eligibile pentru o subvenţie care acoperă 50% din creşterile de dobânzi înregistrate din luna iulie.

„Am primit propunerea din partea băncilor, iar acestea vor face anunţurile relevante cu toate deta­liile în zilele următoare“, a declarat un oficial al ministerului grec de finanţe după o întâlnire a ministrului finanţelor Christos Staikouras cu şefii băncilor.

Costul pentru cele patru bănci de importanţă sistemică din Grecia, National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus Bank şi Alpha Bank, va fi limitat la „câteva zeci de milioane“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO