Business Internaţional

Cum profita chinezii de slabiciunile altora

15.03.2010, 23:08 25

Pe fondul cresterii exporturilor Chinei, chiar in conditiile incare alte economii importante se lupta sa depaseasca recesiunea,apar noi dovezi ca autoritatile de la Beijing se folosesc depunctele slabe ale reglementarilor din domeniul comertuluiinternational pentru a-si impulsiona economia pe seama altoreconomii, inclusiv cea a Statelor Unite, scrie The New YorkTimes.

In incercarea de a-si mentine pozitia dominanta din punctul devedere al exporturilor, China s-a angajat intr-o lupta pe douafronturi: combaterea protectionismului in randul partenerilor saicomerciali si mentinerea monedei sale la o valoare scazuta.

In cadrul acestor eforturi, China profita de o diferentafundamentala dintre doua organisme internationale: OrganizatiaMondiala a Comertului, care impune penalitati stricte tarilor careincalca reglementarile din domeniul comertului, si FMI, care arerol de a tine sub observatie politicile economice la nivel mondial,dar care nu are nicio putere asupra tarilor cum este China, care nuimprumuta bani de la el.

China a inregistrat un excedent comercial de 198 de miliarde dedolari in raport cu restul lumii anul trecut. Totusi, in ultimele12 luni autoritatile tarii au deschis mai multe cazuri in cadrultribunalelor OMC decat orice alta tara care se plange de practicilecomerciale ale altei tari.

China cumpara dolari si alte monede straine, in valoare de sutede miliarde de dolari pe an, vanzand un volum mai mare din propriamoneda, ceea ce duce la deprecierea acesteia. Acest gen deinterventie a contribuit la cresterea exporturilor chineze cu 46%in februarie comparativ cu un an in urma.

Trezoreria americana va trebui sa decida pana pe 15 aprilie dacasa listeze China drept o tara care-si manipuleaza valoarea monedei,o decizie dificila avand in vedere ca tara este cel mai importantcumparator de titluri americane de trezorerie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO