Business Internaţional

​Cum s-a “evaporat” averea miliardarului brazilian care promitea să devină cel mai bogat om din lume

​Cum s-a “evaporat” averea miliardarului brazilian...

Autor: Cătălina Butan

29.06.2013, 14:19 23276

Cu un an în urmă Eike Batista era cel mai bogat om din Brazilia iar ambiţia lui de a ajunge pe podimul celor mai avuţi oameni de afaceri din lume părea de neoprit.

Întrebat cât de bogat va fi în următorii zece ani, Batista spunea în urmă cu 2 ani că va avea o avere de o sută de miliarde de dolari, sumă care l-ar fi plasat cel mai probabil pe primul loc în topul celor mai bogaţi oameni din lume, scrie New York Times.

Batista conduce unul dintre cele mai mari şi variate conglomerate industriale din lume, cu afaceri de la cele în domeniul petrolului şi mineritului până la cele din industria de recreere şi de înfrumuseţare.

Astăzi, în contextul instabilităţii economice şi politice din Brazilia, alimentată de proteste şi demonstraţii, miliardele lui Batista “se evaporă”.

De la un vârf de 34,5 miliarde de dolari în martie 2012, averea lui Batista a coborât la 4,8 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Creditorii săi îşi pierd răbdarea şi sunt zvonuri că va fi nevoit să-şi restructureze imperiul sau chiar să piardă controlul acestuia.

Situaţia lui Batista reflectă în mare măsură contextul economic din Brazilia. După câţiva ani de expansiune, economia ţării sud americane se clatină. Inflaţia a devenit o problemă reală în Brazilia iar indicele bursei din Brazilia a scăzut cu 23% în acest an. Standard & Poor’s  a redus în această lună ratingul ţării cu perspectivă negativă, din cauza creşterii economice reduse.

Economia şi scena politică din Brazilia sunt zguduite şi de demonstraţiile şi manifestaţiile violente care au loc în ţară împotriva autorităţilor.

Conglomeratul lui Batista reprezintă este una dintre priorităţile guvernului puse la îndoială de către protestatari, după ce a primit finanţări de peste 4 miliarde de dolari de la Banca Naţională de Investiţii din Brazilia.

„Eike Batista şi-a construit imperiul cu bani de la guvernul brazilian”, a spus Carlos Lessa, economist şi fost preşedinte al Băncii Naţionale de Investiţii din Brazilia.

Batista şi-a construit averea vânzând investitorilor din potenţialul ţării, formând companii care să beneficieze de pe urmă resurselor bogate de petrol şi cele miniere ale ţării.

Astăzi, Batista îşi vinde din acţiuni şi proprietăţi. În aprilie el a renunţat la un pachet semnificativ de acţiuni din grupul energetic pe care îl conduce. Batista a scos la vânzare şi avionul său personal Embraer Legacy 600, de 26 milioane de dolari.

 
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO