Business Internaţional

Cum va arăta economia UE în a doua jumătate a anului

Cum va arăta economia UE în a doua jumătate a anului
31.08.2010, 23:42 21

Deşi mai mulţi indicatori au arătat că economia europeană aprins forţă în luna august, iar inflaţia a mai pierdut din elan,unii analişti se tem că evoluţia economică a Bătrânului Continentîn cel de-al doilea semestru va fi afectată de măsurile deausteritate implementate de o serie de guverne europene.

Potrivit unui raport realizat de Comisia Europeană, indicatorulprivind sentimentul economic în cele 16 state ce folosesc monedaeuro a urcat la 101,8 puncte, faţă de 101,1 în iulie, scrie The NewYork Times. Aceasta a fost cea de-a cincea lună consecutivă decreştere, după ce în martie 2009 indicatorul atinsese un minim de64,6 puncte.

Având însă în vedere relaţia istorică dintre evoluţiasentimentului economic şi creşterea PIB, "acest indicator (alsentimentului economic - n.r.) sugerează faptul că economia vacreşte cu circa 0,6% în al treilea trimestru", a declarat NickKounis, director de cercetare macroeconomică din cadrul ABNAMRO.

Creşterea e anemică, dar nu cădem din nou înrecesiune

Economia zonei euro a avansat cu 1% în al doilea trimestru allui 2010, însă economiştii se tem că pe viitor aceasta ar putea fiafectată de măsurile de austeritate adoptate de o parte dintreguvernele europene cu scopul de a înlătura criza datoriilor, dar şide cererea în scădere pentru produsele exportate către China şiStatele Unite.

"Economia zonei euro nu va reuşi să ignore legile gravitaţieipentru prea mult timp. Creşterea economică la nivel mondial şi-aatins vârful, piaţa muncii din zona euro rămâne «adormită», în timpce măsurile de consolidare a finanţelor publice sunt în plinăimplementare. Ne aşteptăm ca economia să încetinească înurmătoarele luni", a explicat Kounis.

Chiar dacă ritmul de creştere economică va încetini, nu existăpericolul ca Bătrânul Continent să cadă din nou în plasarecesiunii.

"Creşterea economică din zona euro va rămâne pe plus în a douajumătate a anului, probabil tot în jurul cifrei de 1%. Avans se vaînregistra şi la nivelul întregii Uniuni Europene, probabil cucâteva excepţii, printre care şi România, în principal şi din cauzamăsurilor foarte dure implementate. Trebuie să fim cu ochii însă peGermania, care a condus şi în primul semestru plutonul creşteriloreconomice", a declarat Luchian Anghel, economist-şef în cadrulBCR.

Alte date publicate la început de săptămână au arătat căindicatorul ce evaluează percepţia consumatorilor s-a îmbunătăţitde la -14 puncte în iulie la -11 puncte în august.

De asemenea, indicele care măsoară disponibilitateaconsumatorilor de a efectua achiziţii majore în următoarele 12 lunia urcat uşor în august, după ce a atins în iulie cel mai scăzutnivel de după mai 2009.

Creşte încrederea, dar nu şi consumul

"Această situaţie menţine temerile potrivit cărora creştereaîncrederii consumatorilor nu se va traduce neapărat printr-omajorare semnificativă a cheltuielilor", a declarat Howard Archer,economist în cadrul companiei IHS Global Insight. Indicatorul careconfigurează sectorul industrial a rămas însă neschimbat în lunaaugust, la -4 puncte, în schimb cel din industria serviciilor aurcat de la 6 la 7 puncte. "Concluzia este că activitatea continuătotuşi să se extindă; cu toate acestea, creşterea bazată peexporturi va trebui înlocuită de o expansiune influenţată deconsum, situaţie ce nu se întrevede însă pentru moment", a explicatşi economistul Dominique Barbet de la banca franceză BNPParibas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO