Business Internaţional

Cum văd lumea economiştii de top

Autor: Cristina Rosca

06.09.2010, 23:54 19

La doi ani de la izbucnirea crizei financiare, într-un mo­mentîn care pieţele bursiere întâmpină încă probleme, iar Euro­pa seluptă în continuare cu criza datoriilor, o parte dintre cei maiputernici economişti s-au întâlnit în Italia, pe malul laculuiComo, la forumul anual Ambrosetti (3-5 septembrie), pentru a "punela cale viitorul". Estimările lor nu sunt însă deloc optimiste, înspecial pentru Statele Unite şi pentru cele mai multe ţăridezvoltate, scrie Associated Press.

Cele mai pesimiste previziuni le-a exprimat Nouriel Roubini,economistul profesor la Universitatea New York, care a avertizat de"pericolul unei recesiuni în W în Statele Unite", precum şi înJaponia şi în multe state europene.

Printre participanţi la forum se mai numără economistul EdwinTruman, membru la Institutul Peterson pentru EconomieInternaţională, Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii CentraleEuropene, Niall Ferguson, istoric de la Harvard University şi JacobFrenkel, preşedintele JPMorgan Chase International.

Concluzile forumului Ambrosetti
n În primul rând, este unanim acceptată ideea potrivit căreiaperspectivele viitoare pentru economia mondială sunt relativsumbre.
n Multe dintre motoarele de creştere de după colapsul LehmanBrothers s-au oprit sau şi-au încetinit viteza. Printre acestea senumără programele de stimulare economică, deducerile fiscale şiprogramele de reînnoire a parcului auto.
n Stimulente menite să readucă economiile şubrede la viaţă aucondus la majorarea deficitului şi datoriilor. Acum, pentrucalmarea pieţelor, guvernele trebuie să ia măsuri de austeritatecare pun în pericol creşterea.
n Creşterea economică are în spate statele în dezvoltare în fruntecu China, care este puternic dependentă de exporturile către Vestşi a cărei evoluţie economică este legată de cea dinOccident.
n Europa continuă să piardă teren la capitolul competitivitate,parţial din cauza monedei euro, care în pofida crizei datoriilor,rămâne puternică în termeni de paritatea puterii de cumpărare înraport cu dolarul.
n Sectorul văzut de mulţi ca punctul de pornire al crizei - piaţaimobiliară din Statele Unite - nu şi-a revenit. Casele nu secumpără, iar sectorul ipotecar este încă în convalescenţă.
n Mai mult, nici piaţa muncii nu dă semne de revenire. În cele maimulte colţuri ale lumii rata şomajului continuă să crească. Existăşi unele state dezvoltate unde imaginea este dezolantă, cum estecazul Spaniei, unde una din cinci persoane nu are loc demuncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO