Business Internaţional

Datoria publica a Ucrainei s-a triplat, iar tara risca sa intre in faliment pentru ca jumatate din buget va fi folosit pentru acoperirea acesteia

28.10.2009, 23:20 80

Situatia economica a Ucrainei este extrem de dificila, economiase contracta intr-un ritm alarmant, datoria nationala creste vazandcu ochii, iar perspectivele unui faliment national nu mai sunt atatde indepartate.

Datoria Ucrainei s-a triplat de cand se afla la putere guvernulcondus de Iulia Timosenko, iar posibilitatea ca statul sa intre inincapacitate de plata este foarte mare, crede fostul guvernator albancii centrale a Ucrainei si unul dintre potentialii candidati lafunctia de presedinte al Ucrainei, Sergiy Tigipko, scrie KyivPost.

El a comentat datele privind ritmul de crestere al datorieinationale a Ucrainei postate pe site-ul oficial al presedintelui.Datoria a depasit 205 mld. grivne (16,8 mld. euro) si este de treiori mai mare decat cea de la sfarsitul lui 2007. In pofida faptuluica proiectul de buget pentru 2009 a permis statului sa emitagarantii pentru creditele externe ale entitatilor economice invaloare de doar 37 mld. grivne (3 mld. euro), statul a oferitgarantii in valoare de 50 mld. grivne (4,1 mld. euro), potrivitserviciului de presa al presedintelui.

Statul a pierdut fraile procesului decreditare

"S-a pierdut controlul asupra creditarii. Acest lucru inseamnaca sunt contractate imprumuturi fara a se intelege cum, cine si cefonduri utilizeaza si daca acestea vor putea fi returnate. Faptulca presedintele nu poate influenta procesul si doar criticaguvernul pe site-ul personal indica faptul ca are loc o criza acutala nivel politic", a spus Tigipko.

"Peste cativa ani, jumatate din bugetul de stata va fi utilizatpentru a acoperi datoriile statului. Resursele necesare pentruplatile sociale vor fi utilizate in acest scop si alti bani nu vormai ramane. Bineinteles, emisiunea de moneda se va face lacapacitate maxima", a spus politicianul.

"Este evident ca principalul obiectiv al guvernului actual estesa mentina imaginea de prosperitate pana la alegerileprezidentiale, pentru ca dupa, totul sa poata sa se ruineze", aadaugat el. Ucraina a fost unul dintre cele mai afectate state derecesiunea mondiala, in prima jumatate a acestui an economiacontractandu-se potrivit estimarilor cu 18%.

Fondul Monetar International a intins o mana de ajutor statuluisi i-a oferit un imprumut de 16,4 miliarde de dolari (11 miliardede euro).

Pana acum Ucraina a primit 11 mld. dolari (7,39 mld. euro) si inprezent oficialii fondului si ai Ucrainei discuta termenii ofeririiunei noi transe.

Ar putea sa nu primeasca noua transa de laFMI

O lege "populista" votata saptamana trecuta - potrivit careiaurmeaza a se majora salariile si pensiile - pune in pericollivrarea noii transe in valoare de 3,8 mld. dolari (2,5 mld. euro)de la FMI. Fondul cere renuntarea la aceasta lege - depusa inaintede alegerile prezidentiale ce vor avea loc in ianuarie 2010 -invocand temeri ca statul sa fie victima unei crize politiceacute.

"Misiunea FMI asteapta sprijinul autoritatilor, inclusivasigurarea ca legea pensiilor si salariilor, care nu este conformacu obiectivele autoritatilor, va fi respinsa prin veto", a anuntatinstitutia financiara internationala. Cel care ar urma sa promulgesau sa respinga legea este actualul presedinte Viktor Iuscenko.

Legea aprobata de Parlament prevede majorarea salariului sipensiei minime cu peste 20% pana la sfarsitul anului viitor.

Potrivit Financial Times, aceasta masura ar majora cheltuielilebugetare cu un miliard de dolari (670 milioane de euro) pana inianuarie si cu inca 10 miliarde de dolari (6,7 miliarde de euro)anul viitor. Deficitul bugetar ar urca astfel pana aproape de 8%din PIB.

Exista insa unele voci care spun ca termenii impusi de FMI suntprea duri si ar putea contribui la deteriorarea standardului deviata al ucrainenilor.

Ucraina are insa nevoie de banii de la FMI pentru a reducedeficitul bugetar, de aproape 6% din Produsul Intern Brut, sipentru a tine piept crizei financiare.

Potrivit celor mai recente previziuni ale Bancii Mondiale,economia Ucrainei se va contracta cu 15% in acest an, pentru ca in2010 aceasta sa revina pe crestere, cu 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO