Business Internaţional

Datoriile cu risc ridicat ale pieţelor emergente au ajuns la niveluri record

Datoriile cu risc ridicat ale pieţelor emergente au...

Autor: CătăIina Apostoiu

26.01.2016, 00:04 419
Nivelul datoriilor cu risc ridicat de default de pe pieţele emergente a atins un nou maxim, depăşind vârful atins în cea mai cruntă perioadă a crizei fi­nan­ciare mondiale, scrie Financial Times.

Randamentele sunt în creştere la nivelul pieţelor emergente în condiţiile în care investitorii îşi retrag masiv banii, ceea ce înseamnă că debitorilor le este din ce în ce mai greu să-şi refinanţeze datoriile.

Potrivit datelor furnizate de David Spegel, director de strategie EM la ICBC Standard Bank, nivelul total al obligaţiunilor în valută cu risc ridicat emise de guvernele şi companiile de pe pieţele emergente a ajuns la 221 miliarde de dolari pe 15 ianuarie, peste nivelul de 213 miliarde de dolari înregistrat în decembrie 2008. „S-ar putea ajunge rapid la situaţia în care investitorii ar vinde la preţuri extrem de scăzute“, afirmă Spegel.

Institutul Internaţional pentru Finanţe (IIF) anunţa săptămâna trecută că nivelul ieşirilor de capital din China şi alte pieţe emergente este mult mai ri­di­cat decât se estimase iniţial, ieşirile nete atingând 759 mld. dolari anul trecut.

Spre deosebire de SUA, unde numărul de emiţători de obligaţiuni cu risc ridicat a înregistrat o creştere pronunţată în ultimele luni, numărul de emiţători de astfel de obligaţiuni în valută a scăzut. Totuşi, înmulţirea cazurilor de retrogradare a ratingurilor unor emiţători importantţi ca Petrobras din Brazilia şi Gazprom din Rusia sugerează că numărul emiţătorilor de obligaţiuni cu risc ridicat de pe pieţele emergente va creşte puternic în acest an.

Raportat la volumul de titluri de datorie emise pe pieţele emergente de la criza mondială indică, nivelul absolut al obligaţiunilor cu risc ridicat este într-adevăr ridicat, însă a scăzut ca procent din total.

Astfel, acesta se situează în prezent la sub 19%, comparativ cu aproape 68% în decembrie 2008, potrivit datelor lui Spegel.

Totuşi, scăderea numărului de obligaţiuni tranzacţionate sugerează că piaţa a devenit în acelaşi timp mai nelichidă, existând posibilitatea unor viitoare vânzări masive.

Un factor care ar putea preîntâmpina o astfel de posibilitate deocamdată şi i-ar putea încuraja pe deţinătorii de obligaţiuni să nu vândă este reprezentat de volumul plăţilor de cupoane ajunse la scadenţă, care se situează la aproximativ 32,6 miliarde de dolari în acest an.

Totuşi, din cauza nivelului scăzut de cash deţinut de fondurile de obligaţiuni de pe pieţele emergente, acest factor ar putea să nu fie suficient pentru a stopa viitoare vânzări masive.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO