Business Internaţional

De Beers revine pe piata americana

14.07.2004, 00:00 13

Vestile legate de incheierea de catre De Beers, grupul cu operatiuni pe piata globala a diamantelor, a unui acord privind acuzatiile de fixare a preturilor ce i s-au adus in urma cu 10 ani vor ajuta compania in eforturile pe care le depune pentru a-si recladi reputatia, relateaza Financial Times.
Noul sediul al companiei De Beers, in sudul Johannesburgului, a fost proiectat asemeni unei metafore arhictecturale ce-ti atrage imediat privirea.
Peretii din sticla ai cladirii reflecta lumina puternica a soarelui din Africa de Sud asemeni unui diamant. Directorii spun, insa, ca aceasta cladire, deschisa in iulie 2003, simbolizeaza de asemenea puternicul angajament al companiei in ceea ce priveste transparenta.
Acum, cand De Beers a hotarat sa se declare vinovat de acuzatiile de fixare de preturi lansate de guvernul american cu 10 ani in urma, acest angajament este din nou scos in evidenta. In urma acuzatiilor respective, compania nu a mai avut acces la cea mai mare piata a bijuteriilor cu diamante.
Conform acordului incheiat cu avocatii Departamentului American al Justitiei, De Beers va plati o amenda in valoare de 10 milioane de dolari (8 milioane de euro). Companiei i s-au adus acuzatii de a fi conspirat impreuna cu General Electric, grupul industrial, la a fixa preturile diamantelor industriale, conform unor surse familiare cu discutiile,citate de Financial Times.
Astfel, De Beers se va putea intoarce pe piata americana pentru prima data dupa 60 de ani. Reprezentantii Diamond Trading Company (DTC) apartinand De Beers vor fi de-acum liberi sa interactioneze in mod direct cu retailerii si alti parteneri de afaceri din Statele Unite. Piata Statelor Unite reprezinta aproape 55% din vanzarile de diamante inregistrate pe plan global. Divizia de retail de bijuterii de lux, De Beers LV, o companie mixta formata impreuna cu LVMH, nu a fost afectata de acuzatiile formulate impotriva De Beers.
In urma acestui acord, compania isi va putea asigura finantarile mai usor, va putea desfasura studii de piata, dezvolta noi produse si lansa noi companii mixte.
De Beers, ce controleaza aproape jumatate din productia mondiala de diamante, si e detinuta in proportie de 45% de Anglo American, listata la bursa londoneza, opereaza in prezent prin intermediul filialelor in Statele Unite.
Departamentul de Justitie a acuzat pentru prima data De Beers de incalcarea legilor antitrust in 1945, insa nu a inaintat documentele pentru ca firma nu avea prezenta juridica  in Statele Unite. Totusi, acuzatiile ii impiedicau pe directorii companiei, inclusiv pe Gary Ralfe, managing director al companiei, si pe presedintele Nicky Oppenheimer, sa calatoreasca in Statele Unite.
Decizia De Beers de a rezolva acest caz reflecta increderea grupului in capacitatea sa de a face fata unor noi procese antitrust.
In momentul cand au fost lansate acuzatiile, De Beers comercializa 70% din intreaga productie mondiala de diamante. Surse apropiate companiei spun ca aceasta a amanat rezolvarea acestui caz temandu-se ca va fi sanctionata de Statele Unite pentru dominatia sa asupra comertului mondial cu diamante.
Intre timp, De Beers nu se mai concentreaza asupra controlarii pietei mondiale a diamantelor, indreptandu-si in schimb atentia asupra unei strategii prin care productia sa este directionata catre un numar limitat de comercianti, strategie aprobata de catre Comisia Europeana in ianuarie 2003.
In ultimul deceniu, De Beers si mai micii sai rivali au fost de asemenea criticati in legatura cu comercializarea diamantelor "de conflict", provenite din zonele conflict.
In 1998/1999, De Beers si-a declarat intentia de a se pune de acord cu sistemul legislativ al tuturor tarilor in care desfasoara operatiuni.
Totusi, unii observatori ai acestei industrii cred ca, odata cu intoarcerea pe piata americana, strategiile si practicile de afaceri ale grupului vor fi supuse unor noi investigatii. "Cred ca este important ca De Beers sa demonstreze ca practicile sale de afaceri sunt corecte," arata Martin Rapaport, editor al Rapaport Diamond Report.
Este posibil, totusi, ca acest acord sa nu insemne neaparat sfarsitul problemelor legale pentru De Beers. Astfel, in Statele Unite, W.B. David, bijutier din New York, a declarat recent ca a initiat o actiune in instanta impotriva companiei De Beers si altor companii din cadrul acestui sector sub acuzatii de frauda, incalcarea legislatiei antitrust si competitie neloiala.
In Europa, de asemenea, Comisia Europeana a lansat anul trecut acuzatii impotriva De Beers cu privire la acordul comercial incheiat de aceasta cu Alrosa, singurul producator de diamante din Rusia. Pana acum, autoritatile de la Bruxelles nu au luat nici o masura concreta impotriva acordului respectiv, dupa formularea obiectiilor.
Oficialii Comisiei sunt de asemenea constienti ca o decizie oficiala pronuntata impotriva acordului ar afecta in primul rand Alrosa, reprezentand un potential subiect delicat in relatiile cu Rusia.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO