Business Internaţional

De la Davos la închisoare: cum a ajuns un afacerist sudcoreean după gratii, la câteva zile după ce ţinea prelegeri despre responsabilitatea socială a companiilor

De la Davos la închisoare: cum a ajuns un afacerist sudcoreean după gratii, la câteva zile după ce ţinea prelegeri despre responsabilitatea socială a companiilor

Autor: Anelis Baciu

08.02.2013, 16:00 1668

În urmă cu câteva zile Chey Tae-won, preşedintele grupului SK Group, al treilea cel mai mare conglomerat din Coreea de Sud prezenta în cadrul unui eveniment care a avut loc într-un palat din Davos, Elveţia propria viziune despre responsabilitatea socială a companiilor , care pe lângă obţinerea de profit ar trebui să ţintească şi îmbunătăţirea standardului de viaţă în societate.

Totuşi acţiunile lui Tae-won s-au dovedit a fi contrare discursurilor sale, la începutul săptămânii trecute Tae-won fiind arestat şi condamant la patu ani de închisoare pentru deturnare de fonduri.

Chey Tae-won (52 de ani), fiul fondatorului imperiului SK Group şi şeful celui mai mare operator de telefonie mobilă din Corea de Sud, al unui jucător important din industria chimică şi al mai multor rafinării din ţară, a fost acuzat de sustragerea a 49,7 de miliarde de woni (nr. moneda locală - 347 milioane de euro) din conturile a două dintre filialele grupului cu scopul derulării unor investiţii bursiere personale.

Sfârşitul toleranţei

Condamnarea lui Tae-won pare să confirme angajamentele asumate de lideri politici sud-coreeni care vizează diminuarea oligopolului giganţilor corporaţionali organizaţi în reţele de cooperare de tip "chaebol".

Pe parcursul ultimilor ani, şefii acestor companii, în principal cei ai Samsung Electronics şi Hyundai au fost achetaţi de justiţia sud-coreeană, însă au fost salvaţi de forţa financiară a companiilor pe care le conduc şi a căror influenţă economică şi socială este extrem de ridicată.

În 2003 Tae-won a mai fost condamnat la trei ani de închisoare pentru o fraudă contabilă în valoare de 1 miliard de dolari, însă a reuşit să se sustragă pedepsei beneficiind de achitarea prezidenţială.

La presiunile populaţiei, liderii celor două mari grupări politice din ţară au început să schimbe orientarea discursurilor electorale. Astfel, în cadrul campaniei electorale care a avut loc la sfârşitul anului trecut, majoritatea politicienilor au militat pentru o politică de înăsprire a controlului asupra imperiilor industriale, cât şi pentru o democratizarea economiei, oferind mai mult sprijin şi spaţiu de dezvoltare IMM-urilor locale.

Instituţiile judecătoreşti au urmat de asemenea strategia politică, prima iniţiativă de acest tip fiind condamnarea la trei ani de închisoare a preşedintele grupului Hanwha pentru deturnare de fonduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO