Business Internaţional

Deficitul bugetar al SUA va bate toate recordurile in 2009

08.01.2009, 17:29 33

Deficitul bugetar al Statelor Unite ar putea atinge 1.200 mld. dolari (circa 880 mld. euro) in acest an fiscal chiar si fara costurile implicate de planul de stimulare economica al presedintelui ales Barack Obama, au avertizat membrii comisiei de buget din Congresul american, citati de Financial Times.

Avertismentul vine in conditiile in care Obama a declarat ca programul sau de redresare economica va implica pana la 775 mld. dolari in urmatorii doi ani, mentionand totusi ca "sumele nu pot fi la nivelurile recomandate de anumiti economisti din cauza constrangerilor legate de nivelul deficitului".
Estimarea privind deficitul bugetar, efectuata de Congres, aduce in prim-plan o noua dilema a viitoarei administratii prezidentiale, care va fi nevoita sa oscileze intre necesitatea implementarii unui program de stimulare economica si regulile rigide privind administrarea finantelor publice.
Congresul a tinut sa precizeze ca deficitul bugetar pentru 2009 va depasi cele doua recorduri postbelice inregistrate pana acum. Si asta in conditiile in care chiar fara programul de stimulare economica deficitul bugetar ar putea ajunge la 8,3% din Produsul Intern Brut (PIB), estimat la 14.500 de miliarde de dolari.
Aceste estimari indica faptul ca odata cu implementarea planului de redresare economica al administratiei Obama deficitul bugetar s-ar putea apropia de 10% din PIB. "Aceste date sunt aproape incredibile. Cu toate acestea, suntem convinsi ca cifrele reale vor fi mult mai mari", a declarat Maya MacGuineas, presedintele Comitetului pentru un Buget Federal Responsabil.
Reprezentantii comisiei de buget din Congres spun ca veniturile la bugetul statului vor scadea anul acesta cu 6,6%, in timp ce cheltuielile guvernamentale vor inregistra o crestere de 17% - crestere cauzata in mare parte de masurile de combatere a crizei economice. Robert Sunshine, presedintele comisiei de buget, spune ca programul Trezoreriei de achizitionare de instrumnente financiare neperformante de la bancile aflate in impas - program evaluat la 700 mld. dolari - va genera costuri suplimentare de 189 mld. dolari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO