Business Internaţional

Deprecierea rapida a euro ii baga in sedinta pe ministrii europeni de finante

Deprecierea rapida a euro ii baga in sedinta pe ministrii europeni de finante
18.05.2010, 00:00 31

Desi dupa anuntul de saptamana trecuta privind planul pentruEuropa in valoare de circa 1.000 mld. dolari (750 mld. euro),pietele s-au calmat temporar, temerile reapar pe pietelefinanciare.

Moneda unica s-a depreciat la sfarsitul saptamanii trecute panala minimul ultimilor patru ani, dupa ce investitorii au abandonateuro si actiunile companiilor europene in favoarea aurului si aaltor active considerate mai sigure, scrie Bloomberg. La inceputulacestei saptamani cursul era de 1,2327 dolari pentru un euro,potrivit agentiei de presa Thomson Reuters.

Deprecierea euro si problema datoriilor i-au alarmat pe ministride finante din zona euro, care urmau sa se intalneasca ieri laBruxelles cu presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-ClaudeTrichet, pentru a gasi o solutie viabila pe termen lung.

Moneda euro s-a depreciat la bursa din Londra la sfarsitulsaptamanii trecute cu 0,5%, pana la un nivel de 1,2299 dolaripentru un euro, dupa ce cu o zi in urma, la New York, cursul deschimb era de 1,2358 dolari pentru un euro. In timpul sedintei devineri, euro a atins nivelul minim de dupa 18 aprilie 2006, pana la1,2235 dolari. Moneda comuna pentru cele 16 state a pierdut terensi in raport cu yenul si francul elvetian.

Investitorii nu mai au incredere in monedaeuropeana

"Nu mai exista incredere in moneda euro", a spus Paul Robinson,strateg valutar la Barclays Capital din Londra. "Investitorii seintreaba daca nu cumva criza din zona euro este similara celeibancare din 2008."

Pentru a linisti pietele, Jean-Claude Trichet, presedinteleBancii Centrale Europene, a cerut ministrilor de finante din zonaeuro sa se intalneasca, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute acerut un "salt cuantic" pentru ca membrele zonei euro sa isiechilibreze situatia bugetara.

Trichet a cerut reformarea modului in care statele din zona euroisi stabilesc cheltuielile. El vine si sa apere decizia sa de acumpara obligatiuni emise de statele impovarate de datorii precumGrecia si Portugalia.

"Un salt cuantic in ceea ce priveste modul de guvernare din zonaeuro este necesar", a spus Trichet. "Sunt necesare imbunatatirimajore pentru a se evita comportamentele necorespunzatoare, pentrua se asigura implementarea efectiva a recomandarilor realizate depersoanele autorizate si pentru a se asigura ca sunt impusesanctiuni efective in cazul in care sunt incalcate promisiunile", aspus el.

Saptamana trecuta euro a pierdut 3,1% in fata dolaruluiamerican, dupa ce tot mai multe voci vorbeau despre destramareazonei euro.

"Este ingrijorator faptul ca liderii europeni nu au reusit sarestaureze increderea investitorilor in moneda euro", este deparere Khoon Goh, economist-sef la ANZ National Bank dinWellington.

"Pietele se concentreaza acum pe masurile dure de austeritate ceurmeaza a fi implementate si asupra impactului pe care acestea ilvor avea asupra economiei zonei euro."

Bancile sunt in pericol, fiind punctul vulnerabil alEuropei

Pentru bancile europene problemele sunt duble. Costurile decreditare pe termen scurt cresc.

Acesta poate reprezenta un motiv pentru ca institutiile sa seimprumute mai putin, fapt care ar putea afecta revenirea economiei.In acelasi timp, institutii considerate sigure din economii maisolide precum Franta si Germania detin un numar mare de obligatiuniemise de vecinii problema precum Spania, Portugalia si Grecia.

Investitorii se tem ca din cauza ca multe guverne suntimpovarate de deficitele lor uriase, ar putea fi necesararestructurarea datoriilor verigilor slabe din zona euro. Acest cursal lucrurilor ar reduce puternic valoarea obligatiunilor.

Institutiile financiare europene ar fi puternic afectate, sisistemul bancar mondial s-ar putea resimti.

Bursele si titlurile bancilor europene s-au prabusit la randullor la sfarsitul saptamanii trecute din cauza acestor temeri.

Wall Street-ul a reactionat in consecinta. Luni, indicii dereferinta europeni au deschis pe verde si au continuat sa seaprecieze pana la inchiderea editiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO