Business Internaţional

Deţine roţile care pun în mişcare economia SUA, dar nu îi place "jocul prostesc de ruletă rusească" al congresului american

Deţine roţile care pun în mişcare economia SUA, dar nu îi place "jocul prostesc de ruletă rusească" al congresului american

Autor: Marius Oncu - Mediafax

07.07.2011, 17:58 763

Congresul Statelor Unite joacă "un joc prostesc de ruletărusească" prin ameninţările că nu va majora plafonul de îndatorareal SUA, în contextul discuţiilor pentru reducerea deficituluibugetar, a afirmat miliardarul Warren Buffett, citat de postulamerican de televiziune CNBC.

Guvernul american a atins, în luna mai, pragul maxim alîndatorării, de 14.300 de miliarde de dolari, iar Trezoreria aautorizat măsuri extraordinare, care permit guvernului să se poatăîmprumuta până pe 2 august. După această dată, guvernul nu va maiavea dreptul să se împrumute şi nu îşi va putea onora obligaţiile,inclusiv serviciul datoriilor.

Într-un interviu online, Buffet a avertizat că vor exista"perturbări enorme" dacă nu se ajunge la un acord între politicienipentru creşterea limitei datoriei statului.

Datoriile SUA vor fi plătite până la urmă, iar Congresul artrebui să trateze o astfel de chestiune cu "maturitate", a spusBuffet.

În opinia lui Buffet, SUA nu ar trebui să ia astfel de deciziicruciale "sub ameninţarea armei".
Companiile americane ar putea contribui la împiedicarea intrării înincapacitate plată a SUA prin plata anticipată a taxelor pentrutrimestrul al treilea. Compania condusă de Buffet, BerkshireHathaway, ar putea plăti anticipat taxe de trei miliarde de dolariTrezoreriei.

Miliardarul american şi-a exprimat încrederea în revenireaeconomiei americane când a decis să cumpere compania feroviarăBurlington Northern Santa Fe, pentru aceasta plătind 27 de miliardede dolari.

Legendarul investitor era de mult în căutarea unui acord"elefant" către care să îşi canalizeze munţii de bani. Buffettdeţinea deja o participaţie de 22,6% în cadrul Burlington, unuldintre cei mai mari operatori feroviari din Statele Unite, acumachiziţionând celelalte 77% din acţiuni.

Preluarea adânceşte expunerea lui Buffett faţă de sectoareletradiţionale ale economiei, care mult timp au reprezentat bazaimperiului său, alături de serviciile financiare, fapt cesubliniază încrederea sa în revenirea economiei pe creştere. "Esteo afacere foarte solidă, care va avea o evoluţie satisfăcătoaredacă economia evoluează bine", spunea în 2009 Buffett.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO