Business Internaţional

Deutsche Bank tanjeste la piata chineza

19.01.2005, 00:00 11



Deutsche Bank concureaza cu ING, rivala sa olandeza, pentru achizitionarea unui pachet de pana la 25% din actiunile Bank of Beijing, in cadrul unei tranzactii a carei valoare s-ar putea situa in jurul a 200 milioane de dolari (152,6 milioane de euro) si in urma careia grupurile straine ar putea castiga o pozitie importanta pe piata chineza, potrivit Financial Times.



Interesul manifestat de doua dintre cele mai mari banci ale Europei fata de o institutie chineza de creditare de marime medie scoate in evidenta importanta din ce in ce mai mare pe care aceasta tara o are pentru grupurile financiare straine ce incearca sa profite de pe urma ritmului rapid de crestere economica al acesteia.



Surse apropiate bancii chineze au declarat ca Deutsche a purtat discutii in acest sens in ultimele doua luni, in contextul in care ING nu a reusit sa ajunga inca la un acord cu institutia chineza.



Se pare ca Deutsche a lansat deja proceduri de "due diligence" (investigarea acuratetei unor informatii despre o companie inainte de achiztionarea de actiuni la aceasta) in privinta bancii chineze. Aceasta se situa pe pozitia a 16a in randul celor 112 banci ale Chinei, cu o valoare a activelor de 25,3 miliarde de dolari (19,3 miliarde de euro) la sfarsitul anului trecut. Creditele neperformante reprezentau 4,8% din volumul total al creditelor bancii anul trecut, sub media industriei.



Totusi, se crede ca ING se afla inca in discutii cu Bank of Beijing, iar decizia legata de achizitionarea unui pachet din actiunile bancii chineze de catre unul din grupuri este asteptata a fi luata in decursul urmatoarelor doua luni.



Vanzarea unui pachet de actiuni de catre Bank of Beijing ar putea semnala aparitia unui nou val de investitii straine in banci mai mici ce se confrunta cu probleme financiare si de management mai mici decat cele patru mari institutii creditoare ale Chinei. China Construction Bank si Bank of China, doua dintre "The Big Four", sunt in cautare de parteneri straini inainte de lansarea operatiunilor de listare, in valoare de mai multe miliarde de dolari.



Totusi, amploarea unor astfel de investitii si temerile legate de creditele neperformante ale acestor institutii i-au tinut pe investitori departe pana acum.



Analistii au declarat ca ofertantii straini vor trebui sa plateasca in jur de 200 milioane de dolari pentru un pachet de pana la 25% din Bank of Beijing, pachetul maxim admis. Banca chineza, ce analizeaza oportunitatea listarii pe bursa interna in acest an, are peste 90 de filiale in oras si ar putea profita de o schimbare recenta de reglementare pentru a se extinde in afara Beijingului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO