Business Internaţional

Devalorizarea bolivarului creeaza haos in Venezuela

Devalorizarea bolivarului creeaza haos in Venezuela

Locuitorii Caracasului, capitala Venezuelei, s-au grabit sa isi cheltuie economiile care si-ar fi piedut mare parte din valoare odata cu devalorizarea de 50% decretata de presedintele tarii Hogo Chavez (FOTO: Reuters)

11.01.2010, 23:15 198

Hugo Chavez a decis deprecierea monedei nationale de la un cursde schimb de 2,15 bolivari pe dolar la 4,3 unitati pe dolar, inincercarea de a echilibra finantele publice, puternic afectate dedeclinul pretului petrolului, si de a stimula cresterea economieiinainte de alegerile legislative, scrie cotidianul american TheWall Street Journal.

Totodata, va exista un curs de schimb paralel, de 2,6 bolivaripe dolar, care va fi aplicat la importurile de alimente,medicamente si alte bunuri esentiale. Moneda venezueleana este dejamult mai devalorizata pe piata monetara neoficiala, unde setranzactioneaza la rate de peste 6 bolivari pentru un dolaramerican.

In week-end locuitorii capitalei Caracas s-au inghesuit sa isicheltuie economiile de teama ca acestea isi vor pierde valoarea. Lacasieriile centrului comercial Sambil erau cozi mai mari de 50 depersoane. Printre ei si Carmen Blanco, o contabila de 28 de ani,care astepta sa isi cumpere un televizor cu ecran plat cu diagonalade 106 cm, de care nu avea neaparat nevoie pentru ca mai detineaunul. "Nu are rost sa imi mai pastrez economiile", a declarat ea."Mi-as dori sa vad cum se traieste intr-o tara normala.

La sfarsitul saptamanii trecute, au existat semnale ca masurilede depreciere a bolivarului ar putea crea la fel de multe problemepe cate rezolva in economia sud-americana, astfel ca un numarimpresionant de venezueleni s-au grabit sa cheltuiasca banii pecare ii economisera de teama ca in curand acestia nu vor mai aveanicio valoare.

Chavez scoate armata pe strazi pentru a combatespecula

Presedintele Chavez a avertizat ca va trimite armata pe straziin cazul in care comerciantii vor profita de isteria creata lanivel national si vor majora preturile inainte de intrarea invigoare a noului curs de schimb. "Vreau ca Garda Nationala sa fieprezenta pe strazi alaturi de oameni, pentru a lupta impotrivaspeculei si pentru a lua masuri in acest sens", a declarat Chavez,incurajandu-i pe cetateni sa ii denunte public pe antreprenoriicare maresc preturile. Mai mult, presedintele Venezuelei aavertizat ca fortele militare vor formula un "plan ofensiv" princare "vor prelua controlul asupra oricarei afaceri, de oricedimensiune, care va profita de aceasta situatie".

Introducerea noului sistem valutar subliniaza dificultatileeconomice si politice cu care se confrunta Chavez, care a recurs inultimul deceniu la majorarea masiva a cheltuielilor publice,nationalizarea companiilor din industriile cheie si controlulpreturilor si monedei.

Devalorizarea bolivarului va mai adauga 5 procente la inflatiaaflata deja la un nivel record de 27%, a avertizat ministrulvenezuelean de finante Ali Rodriguez. Si Oscar Meza, director alcentrului de cercetare Cendas, a estimat ca inflatia anuala vadepasi 33%.

Deficitul bugetar, avantajat de depreciereabolivarului

Avantajul major al deprecierii il reprezinta insa reducereadeficitului bugetar, astfel ca guvernul de la Caracas va avea ladispozitie mai multi bani din exporturile de petrol realizate decompania de stat PDVSA.

Masura va reduce deficitul bugetar al Venezuelei de la 7% lacirca 3% din Produsul Intern Brut, a declarat Boris Segura,economist in cadrul Royal Bank of Scotland.

Ce a facut Chavez

  • Din 1999, a fixat pretul unui numar de circa 400 de produsealimentare, cu scopul de a contracara inflatia, masura ce a condusla insuficienta sporadica a acestor produse.
  • A nationalizat o serie de companii de importanta majora dinsectorul de telecomunicatii si electric si din industria de otel siciment.
  • A adus cheltuilelile publice la un nivel fara precedent, tot cuscopul de a reduce inflatia.
  • In 2007 a vrut sa retraga Venezuela din Fondul MonetarInternational si Banca Mondiala, calificand aceste institutii cafiind "mecanisme ale imperialismului" menite sa exploateze tarilesarace.
  • A devalorizat moneda nationala, bolivarul, cu 50% pana la uncurs de schimb de 4,3 unitati pe dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO