Business Internaţional

Dexia, salvata cu infuzii de capital de 6,4 mld. euro

30.09.2008, 19:10 24

 

Fondurile pentru Dexia vor veni din partea guvernelor federale si regionale din Belgia, a guvernului francez si a unei serii de actionari ai bancii, potrivit declaratiilor primului-ministru belgian Yves Leterme, scrie Bloomberg.
"Vom face aceasta miscare pentru ca Dexia sa faca fata schimbarilor de pe piata financiara. Consideram aceasta actiune ca fiind corecta, de impact si oportuna", a spus Leterme. Infuzia de capital vine la doua zile dupa ce bancile centrale din Belgia, Olanda si Luxemburg au decis sa ofere 11,2 miliarde de euro fondului de investitii Fortis, cea mai importanta institutie de servicii financiare din Belgia, pentru a putea fi salvata.
Aceasta actiune de salvare a coincis cu decizia guvernului Marii Britanii de-a nationaliza creditorul ipotecar britanic Bradford&Bingley si a guvernului german de-a oferi un imprumut creditorului Hypo Real Estate Holding.
Guvernul belgian si actionarii bancii vor oferi Dexiei trei miliarde de euro, in timp ce Franta si grupul financiar de stat Caisse des Depots et Consignations vor veni cu trei miliarde de euro. Pe de alta parte, guvernul din Luxemburg va investi 376 de milioane de euro.
Actiunile Dexia au inregistrat o scadere cu 30%, de la 7,07 euro pe actiune la 2,98 euro pe actiune in ultima sedinta de ieri, cel mai mare declin de cand a fost listata la bursa in 1996. Anul acesta actiunile bancii au scazut cu 59%, capitalizarea bancii ajungand in prezent la 8,2 miliarde de euro.
Grupul financiar belgiano-francez Dexia a intrat in situatie de criza dupa ce a oferit circa 210 milioane de euro (300 mil. dolari) in august subsidiarei sale de asigurari si de obligatiuni din New York, compania Financial Security Assurance. Dexia a luat aceasta decizie dupa ce filiala din New York a inregistrat pierderi din cauza crizei subprime. Aceasta actiune a urmat deschiderii unei linii de credit de aproximativ 3,5 miliarde de euro (5mld. dolari) pentru subsidiara din SUA si sumei de 348 mil. de euro cu care a fost alimentata in februarie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO