Business Internaţional

Dezvăluirile făcute de WikiLeaks aduc sub lumina reflectoarelor faţa nevăzută a diplomaţiei americane

Dezvăluirile făcute de WikiLeaks aduc sub lumina reflectoarelor faţa nevăzută a diplomaţiei americane

Autor: Mediafax

29.11.2010, 23:50 32

Documentele diplomatice dezvăluite de WikiLeaks, multe datânddin ultimii trei ani, oferă o imagine fără precedent asupraactivităţii ambasadelor americane din întreaga lume, puncte devedere asupra liderilor străini sau evaluări ale ameninţărilorteroriste, comentează New York Times. Cele mai recente dintredocumente datează de la sfârşitul lunii februarie a acestui an,dezvăluind opiniile administraţiei preşedintelui Barack Obama înlegătură cu crizele şi conflictele din întreaga lume. Documenteleilustrează traficul diplomatic dintre Departamentul de Stat şicirca 270 de ambasade şi consulate din întreaga lume, afirmă NewYork Times. Deşi se aşteaptă ca dezvăluirile să aibă un impactimportant, aliaţii arabi ai Statelor Unite în Golf au păstratliniştea ieri, după dezvăluirile referitoare la poziţia lor înfavoarea unui atac împotriva Iranului, dezvăluiri care afecteazăgrav, potrivit analiştilor, încrederea lor în Washington

Regele saudit a cerut SUA să atace Iranul
Arabia Saudită a cerut SUA să atace Iranul, pentru a pune capătprogramului nuclear al Teheranului, iar Israelul a cerut SUA să deadovadă de fermitate faţă de Iran, avertizând că strategia denegociere a Washingtonului nu va funcţiona. Regele Abdallah alArabiei Saudite a cerut frecvent Statelor Unite să atace Iranulpentru a pune capăt programului nuclear al acestuia, conformambasadorului saudit la Washington, Adel al-Jubeir. Într-otelegramă datată 18 noiembrie 2009, un diplomat american relateazăcă "un reprezentant al Mossad afirmă că Teheranul înţelege că dacăreacţionează pozitiv faţă de angajamentul (american) îşi poatecontinua jocul". "Din punctul de vedere al Mossad, Iranul nu vaface nimic altceva decât să folosească negocierile pentru a câştigatimp. În aşa fel încât în 2010 - 2011, Iranul va avea capacitateatehnologică de a fabrica o armă nucleară", adaugă documentul.

SUA sunt convinse că în spatele atacului informaticasupra Google se află China
Statele Unite suntconvinse că autorităţile chineze sunt la originea piratăriiinformatice a Google şi a statelor occidentale. Un documentprovenind de la ambasada Statelor Unite la Beijing citează o "sursăchineză" potrivit căreia regimul comunist a jucat un rol înpiratarea gigantului american de internet. "Piratarea Google seînscrie în cadrul unei campanii informatice organizate defuncţionari, experţi privaţi în probleme de securitate şi hackerirecrutaţi de Guvernul chinez", potrivit telegramei citate de NewYork Times. Serviciile chineze ar fi pătruns şi în reţeleleinformatice ale Statelor Unite şi aliaţilor lor, precum şi în celeale lui Dalai Lama. În martie, Google a anunţat că nu se va supuneordinului Guvernului chinez de a cenzura motorul său căutare,explicând că a fost victima unor atacuri informatice coordonate.Conturile de "gmail" ale disidenţilor chinezi au fost sparte încadrul acestor atacuri, a dezvăluit Google.

Hillary Clinton a vrut detalii despre oficialiONU
O directivă secretă semnată cu numele lui HillaryClinton în iulie 2009 le cerea diplomaţilor detalii referitoare lasistemele de comunicaţii folosite de înalţi oficiali ONU, inclusivparole şi chei de criptare utilizate în reţele private şicomerciale pentru comunicări oficiale. Documentul cere informaţiibiometrice detaliate despre "principalii oficiali ONU", precum şiinformaţii referitoare la "stilul de management al (secretaruluigeneral) Ban Ki-moon", la modul de luare a deciziilor şi influenţaacestuia asupra secretariatului general al ONU.

Iranul a cumpărat rachete nord-coreene care ar puteaatinge capitale din Europa de Vest
Iranul a obţinut19 rachete nord-coreene de concepţie rusească şi tehnologieavansată, care sunt mult mai puternice decât orice a admis publicWashingtonul că ar avea Teheranul şi care ar putea atinge capitaledin Europa Occidentală. Informaţia se bazează pe o telegramă datânddin 24 februarie 2010 şi detaliază o întâlnire între oficiali ruşide rang înalt şi o delegaţie americană condusă de Vann H. VanDiepen, din cadrul diviziei de neproliferare din Departamentul deStat. Aceste rachete ar permite pentru prima dată Iranului să atacecapitale din Europa Occidentală sau Moscova, iar oficialiiamericani au avertizat că propulsia lor avansată ar putea ajutaIranul să obţină mai rapid rachete balistice intercontinentale.Telegrama sugerează, de asemenea, o cooperare militară profundă -probabil şi nucleară - între Coreea de Nord şi Iran decât se ştiapână atunci. La cererea administraţiei Obama, The New York Times afost de acord să nu publice textul acesteia.

Israelul este capabil să atace Iranul fără ajutorulSUA
Israelul ar putea conduce o operaţiune împotrivaIranului fără ajutorul SUA, dar succesul acesteia nu este asigurat,i-a spus secretarul american al apărării Robert Gates omologuluisău francez Herve Morin în luna februarie. Întrebat de Morin înlegătură cu capacitatea Israelului de a ataca Iranul fără ajutorulmilitar american, Gates a răspuns că nu ştie "dacă ar reuşi, dar căIsraelul poate conduce o astfel de operaţiune". Conform acestuidocument, Gates a minimizat totuşi efectul unei operaţiuni militareîmpotriva Iranului. Referindu-se la programul nuclear iranian,secretarul american al apărării i-a spus ministrului francez că"este de părere că un atac convenţional efectuat de orice ţară nuar face decât să întârzie planurile Iranului cu unul până la treiani, dar că el ar solidariza pentru totdeauna populaţia iranianăîmpotriva atacatorului".

SUA au cerut detalii despre "relaţiile personale" dintrelideri bulgari şi oficiali ruşi
Departamentul de Statamerican a cerut "detalii despre relaţiile personale dintre lideriibulgari şi oficiali sau oameni de afaceri ruşi", într-o directivătrimisă în 2009 ambasadei SUA la Sofia. În acest document semnat desecretarul de stat american Hillary Clinton şi trimis ambasadei dela Sofia cu câteva luni înainte de o întâlnire între aceasta şiomologul său bulgar, diplomaţilor americani li se cere să obţinăinformaţii precum numere de cont bancar, numere de telefoane,faxuri, adrese de e-mail şi alte "informaţii biografice relevante".Prioritatea directivei americane vizând Bulgaria o constituieinformaţiile despre statul de drept, nivelul corupţiei şi al crimeiorganizate la cel mai înalt nivel în stat. Documentul conţine uncapitol separat despre relaţiile Bulgariei cu Rusia. Astfel,Statele Unite le-au cerut diplomaţilor americani să obţină datedespre "oficialii de rang înalt, oficialii din serviciile deinformaţii şi vulnerabilităţile la nivel de minister faţă deinfluenţa Rusiei", precum şi date despre "eforturile de a cooperasau de a se opune Rusiei în sprijinul sau contra politicilorStatelor Unite".

Iranul este un "stat fascist"
Consilieruldiplomatic al preşedintelui francez Nicolas Sarkozy aprecia la 16septembrie 2009 că Iranul este un "stat fascist", într-o discuţiecu un înalt oficial american. "Regimul iranian actual este de factoun stat fascist şi a venit timpul să decidem următoarele etape", adeclarat Jean-David Levitte, într-o discuţie cu un subsecretar destat american, Philip Gordon, în timpul căreia a fost menţionată ointensificare a sancţiunilor împotriva Teheranului, suspectat deoccidentali că vrea să obţină arma nucleară. În timpul discuţiei,consilierul preşedintelui francez a afirmat că răspunsul iranian laabordarea deschisă a preşedintelui american Barack Obama, anunţatăîn martie 2009 printr-un mesaj către liderii şi poporul acesteiţări, este "o farsă". "Regimul iranian trebuie să înţeleagă că vafi şi mai ameninţat de dificultăţile economice şi perturbărilesociale care vor urma decât de o negociere cu occidentalii", adeclarat Jean-David Levitte, potrivit acestui raport american.

Peste 1.000 de documente conţin referiri laRomânia
Un număr total de 1.022 de documentepublicate de WikiLeaks.org conţin referiri la România, dintre care830 provin de la ambasada SUA la Bucureşti, potrivit site-ului deinformaţii. Din documentele provenite de la ambasada Statelor Unitela Bucureşti, 38 sunt clasate drept secrete ("secret"), în timp ce368 sunt publice ("unclassified"), iar 424 sunt confidenţiale("confidential"). Cotidianul "Gândul" scrie că a intrat în posesiadatelor la care au fost trimise şi a specificaţiilor privindconţinutul a 775 dintre corespondenţe. Ultimul dintre mesaje estedin 26 februarie 2010. Mesajele din 26 februarie vizează informaţiiprivind energia, condiţiile economice, relaţiile de politicăexternă, dar şi afacerile interne guvernamentale. Ambasada SUA dinBucureşti trimite însă Departamentului de Stat american şiinformaţii despre Controlul Armamentului şi Dezarmare (PARM). În 22februarie 2010, economia românească şi discuţiile cu Fondul MonetarInternaţional sunt ţinute sub supraveghere de către diplomaţiiamericani într-o altă comunicare din 1 februarie. În 1 februarie2010, ambasada de la Bucureşti trimite mesaje legate de afaceri dinsectorul muncii şi drepturile omului. "Interesant este de observatcum se intensifică telegramele secrete trimise de la Bucureşti şipublicate de WikiLeaks în luna decembrie 2009, adică în lunaalegerilor prezidenţiale din România. Nu mai puţin de 23 decomunicări ale diplomaţilor americani către Washington", comentează"Gândul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO