Business Internaţional

Dezvoltarea UniCredit în Est începe din Cehia

Autor: Traian Terzianm

28.11.2010, 23:10 47

UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, apasă pe pedala deacceleraţie în procesul extinderii în Cehia, unde este surclasatăde o serie de rivali printre care se numără şi banca Komercnideţinută de SocGen, scrie Bloomberg.

Banca italiană intenţionează să deschidă cel puţin 40 desucursale pe lângă cele 60 deja existente şi să-şi extindă reţeauade franciză la 90 de outleturi, în special în micile oraşe, spuneJiri Kunert directorul executiv al sucursalei din Cehia.

"Cehia este o piaţă fertilă pentru investiţii", afirmă KarimBertoni, managerul unui fond de investiţii din Geneva. "Standardulde viaţă este destul de ridicat în Cehia, iar sistemul bancar nueste suficient de dezvoltat", afirmă Bertoni.

UniCredit a intrat pe piaţa cehă în 2002 în urma achiziţionăriibăncii Zivnostenska, o fostă instituţie de comerţ şi finanţe aguvernului din perioada comunistă.

Grupul KBC a achiziţionat CSOB în 1999, care era la vremearespectivă cea de-a patra mare bancă din Cehia şi a fuzionat-o cubanca Investicni a Postovni în 2000, împingând astfel KBC pepoziţia de lider pe piaţa bancară. Acelaşi model a fost aplicat şide grupul Erste ce a cumpărat în 2000 banca Sporitelna, în timp ceSociété Générale a achiziţionat banca Komercni în 2001.

Grupul KBC este lider pe piaţa bancară în Cehia, cu activetotale în valoare de 753 de miliarde de coroane (30,5 mld. euro)acumulate până la finele lui 2009. Aceasta este urmată în clasamentde Sporitelna Ceska deţinută de grupul Erste cu active de 735 demld. coroane ( 29,7 mld. euro), locul trei fiind adjudecat de bancaKomercni deţinută de Société Générale cu active de 605 miliarde decoroane (24,5 mld. euro), potrivit datelor furnizate de asociaţiabancară cehă. UniCredit ocupă locul patru în top, deţinând activeîn valoare de 265 de miliarde de coroane (10,73 mld. euro).

UniCredit este cel mai mare creditor din Europa şi deţine activeîn valoare de 107,6 miliarde de euro, mai mult decât Erste,Raiffeisenbank şi SocGen.

Divizia cehă a dezvoltat şi implementat o platformă comună deinternet banking pentru toată regiunea, ceea ce le permiteclienţilor să-şi controleze conturile din mai multe state aleEuropei de Est. Se lucrează de asemenea şi la un sistem de achitarea facturilor prin intermediul telefoanelor mobile, care ar putea fiextins şi pe pieţele din Europa de Est. Pentru a face acestelucruri posibile, UniCredit va angaja 300 de persoane până lafinele lui 2014.

O altă mişcare pe care UniCredit ar putea să o facă în viitor ereprezentată de retragerea de pe pieţele pe care aceasta deţine ocotă de piaţă nesemnificativă, în ţări precum Croaţia sau ţărilebaltice. Acest lucru va mări resursele UniCredit, pe care bancale-ar putea utiliza pentru a se extinde pe pieţele emergente dinPolonia şi Rusia.

Dată fiind estimarea optimistă de creştere a PIB-ului Cehiei,standardul de viaţă va fi şi el unul mai ridicat decât în prezent,aşteptându-se ca şi cererea pentru produse bancare să urmeze untrend ascendent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO