Business Internaţional

Directorii financiari: SUA sunt in recesiune

14.03.2008, 17:05 8

Majoritatea directorilor financiari din SUA cred ca economia americana este deja in recesiune si nu se asteapta la o redresare a situatiei pana anul viitor cel mai devreme, releva un studiu realizat de Duke University, citat de The Wall Street Journal.
Increderea a scazut pana la cel mai mic nivel inregistrat in cei sase ani de cand studiul trimestrial este realizat. Peste jumatate din cei 475 de directori financiari intervievati au declarat ca, dupa parerea lor, economia americana a intrat deja in recesiune, in timp ce un alt sfert au spus ca vad sanse ridicate ca economia sa intre in recesiune in acest an.
Majoritatea nu au intrevazut sanse ca economia sa se redreseze complet mai devreme de anul viitor, iar aproape jumatate au spus ca o astfel de redresare nu se va produce inainte de a doua jumatate a anului 2009.
Rezultatele studiului sugereaza ca SUA s-ar putea confrunta cu un declin mai pronuntat decat in ultimele doua recesiuni, care au durat opt luni fiecare, arata John Graham, profesor de finante in cadrul Duke University. Rezultatele semnaleaza faptul ca problemele de pe piata de credit ar putea avea efecte de durata asupra economiei, adauga el.
"Sectorul corporate nu-si poate reveni pana cand problemele sectorului de credit nu vor fi rezolvate", a spus Graham.
Aproximativ o treime din directorii financiari au declarat ca firmele lor resimt in mod direct efectele problemelor de pe pietele de credit, fie prin prisma accesibilitatii mai reduse a creditului, fie prin costurile mai ridicate de imprumut. Trei sferturi din directori au declarat ca reducerile de rate ale dobanzii aplicate de banca centrala americana nu au ajutat firmele in cadrul carora lucreaza. Acestia au spus de asemenea ca firmele isi restrang planurile de expansiune, asteptandu-se ca cheltuielile legate de achizitionarea de noi echipamente sa creasca cu 3,3% in anul urmator. Operatiunile desfasurate peste hotare au reprezentat insa un aspect pozitiv, compensand scaderea continua a cererii in Statele Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO