Business Internaţional

Dobânda la economii, în curând un concept perimat în SUA: nivelul mediu a scăzut sub 1% pentru prima dată în ultimii zece ani

Credeaţi că dobânzile la depozite sunt mici la noi? În SUA au scăzut sub 1% pentru prima dată în ultimul deceniu
26.08.2010, 16:22 22

Pentru americani devine din ce în ce mai greu să-şi ţină banii lbancă fără să-şi vadă economiiile subţiate de comisioane şi taxe,în conditţiile în care dobânda medie oferită la produsele deeconomisire a scăzut sub nivelul de 1% pentru prima dată în ultimiizece ani, scrie Bloomberg. Nivelul dobânzii este puternic influenţat de rata dereferinţă stabilită de Rezerva Federală, care se menţine de maibine de un an aproape de 0%.

În luna iulie a acestui an dobânda medie oferită de bănci ascăzut la 0,99%. În acelaşi timp, băncile au majorat comisioanelepercepute şi au introdus taxe noi pentru operaţiuni, ca urmare alegislaţiei noi care a intrat în vigoare la sfârşitul lunii iulie.În consecinţă, deponenţii îşi văd acum bonificaţiile erodate deaceste taxe.
Spre exemplu, la banca Chase, din New York, dobânda oferită este de0,1% pe an. Cine depune banii acolo primeşte un card de pe care arevoie să facă doar 4 extrageri lunare gratuite, Celelalte se plătesccu câtă 3 dolari fiecare. De asemenea, extragerile de numerar de labancomatele altor bănci costă 2 dolari fiecare. De partea cealaltă,o depunere de 1.000 de dolari aduce un beneficiu de doar 1 dolar pean.

În aceste condiţii, pentru cei mai mulţi americani, ar putea fimai ieftin să-şi ţină banii la saltea, mai ales că ritmul decreştere al inflaţiei este foarte scăzut. Preţurile de consum aucrescut în luna iulie pentru prima dată în ultimele patru luni, pefondul scumpirii energiei, a automobilelor şi a benzinei, scrieReuters. Inflaţia din luna iulie a fost de 0,3% faţă de lunaprecdentă, în timp ce ritmul anualizat a fost de 1,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO