Business Internaţional

Dobânzile cerute pentru Irlanda şi Portugalia sunt atât de mari încât ţările vor fi nevoite să apeleze la UE

Autor: Gabriel Razi

02.11.2010, 23:41 16

Costurile la care Portugalia şi Irlanda se îm­prumută de pepieţele financiare au cres­cut pentru că investitorii se tem căUniunea Eu­ropeană îi va forţa să contribuie la sal­va­rea statelorcu probleme, scrie Financial Times.

Gary Jenkins, analist la Evolution Securi­tiess, afirmă că existătemeri în piaţă că Irlan­da şi Portugalia vor ajunge să seîmprumute atât de scump, încât vor fi nevoite să apeleze la"colacul de salvare" al UE.

Mişcările de pe pieţele obligaţiunilor vin pe fondul propunerilorde la recentul summit UE, unde s-a vehiculat ideea de introducere aunui mecanism menit să evite crizele ge­nerate de datorii, similarecu cea a Greciei.

Irlanda plăteşte cu 4,67% peste dobânda titlu­rilor emise deGermania, iar ran­da­men­tul obligaţiunilor irlandeze cu scadenţăla zece ani a ajuns la 7,14%, în creştere cu 0,22%.
Randamentele obligaţiunilor de stat por­tu­gheze au crescut cu0,16%, până la 6,11%, în timp ce Grecia şi Spania au înregistratcreş­teri mai modeste, iar acţiunile băncilor euro­pene auînregistrat fluctuaţii negative.
Astfel de evoluţii, în aşa-numitele state de la periferia UE, parsă susţină afir­maţiile preşedintelui BCE, Jean-Claude Trichet,care a avertizat şe­fii statelor europene despre ris­cul creşteriicos­tului la care aceştia se vor îm­prumuta dacă sistemul desalvare a ţărilor cu datorii va intra în vigoare.
Lorenzo Brighi Smaghi, membru în board-ul BCE, a de­clarat că "unmecanism de restructurare al dato­riilor arată bine teo­re­tic,însă este complicat de pus în practică".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO