Business Internaţional

Dobanzile cheie Libor si Euribor cresc din nou din cauza tensiunilor de pe piete

Dobanzile cheie Libor si Euribor cresc din nou din cauza tensiunilor de pe piete
24.05.2010, 23:47 264

Aprobarea proiectului de reforma a sistemului financiar dinStatele Unite si criza datoriilor din zona euro vor continua samajoreze Libor si Euribor, dobanzi-cheie de pe pietele de capital,care afecteaza consumatorii si companiile, semn al tensiunilor dinsistemul bancar si al temerilor privind economia mondiala, scrieFinancial Times.

Bancherii avertizeaza ca Libor (London Interbank Offered Rates),rata dobanzii la care bancile se imprumuta intre ele, va cresteputernic in urmatoarele saptamani si chiar luni.

Potrivit lor, Libor la trei luni, rata dobanzii de referintacare a servit drept barometru in timpul crizei financiare din 2008,s-ar putea majora cu un punct procentual in urmatoarele luni.Citigroup anunta ca Libor, care la sfarsitul saptamanii trecuteajunsese la 0,497% - maximul dupa iulie anul trecut -, va maicreste cu 1-1,5%. Evolutia cotatiei Libor influenteaza directcreditele contractate in dolari americani cu dobanda variabila.

"Ne asteptam ca Libor la trei luni sa creasca cu 60 de puncte debaza in urmatoarea saptamana sau in urmatoarele doua saptamani ",crede Joe Abate, analist valutar la Barclays Capital.

Euribor evolueaza in tandem cu Libor

Dobanda Euribor pentru imprumuturile pe trei luni, principalaunitate de masura a dobanzilor pentru creditele interbancareexprimate in euro si un indicator al disponibilitatii bancilor de ase imprumuta reciproc, a avut o evolutie similara cu cea a Libor,astfel saptamana trecuta a crescut constant de la 0,685% la0,695%.

Euribor urca la inceputul lui octombrie 2008, la scurt timp dupafalimentul Lehman Brothers, la 5,345%, maximul ultimilor 14 ani, pefondul crizei.

Desi tensiunile de pe piete nu sunt nici pe departe la fel deputernice ca in punctul culminant al crizei financiare - Libor acrescut la 5,725% in septembrie 2007 -, actualul trend ascendenteste un motiv de ingrijorare.

Saptamana trecuta, pietele financiare au fost puternic tulburatede decizia unilaterala a Germaniei de a interzice naked shortselling (vanzari in lipsa, fara acoperire in active), masura vazutade investitori ca fiind contraproductiva. State precum Franta siGermania au anuntat ca nu vor pasi pe urmele Germaniei."Politicienii din diferite tari au viziuni si prioritati diferite",a spus Jamie Stuttard, seful diviziei de venituri fixe pe Europa siMarea Britanie la Schroder Investment Management din Londra. "Esteevident si inevitabil sa se vorbeasca pe mai multe voci."

Daca pietele se tem, ratele dobanzii o iau insus

Din februarie pana in prezent Libor in dolari la trei luniaproape s-a dublat. Libor s-a majorat pe fondul temerilor legate decalitatea garantiilor oferite de banci in timpul crizei datoriilordin zona euro.

Neela Gollapudi, analist la Citigroup Global Market din NewYork, crede ca rata ar putea atinge 1,5% "in urmatoarele luni",dupa ce senatul american a aprobat proiectul de lege privindreformarea sistemului financiar. Odata cu promulgarea legii arputea aparea incertitudini privind modul in care bancile se vorfinanta.

"Observam o tot mai mare aversiune fata de risc, precum si odiferentiere a aversiunii fata de risc in functie de clasaactivelor", a spus Peter Chatwell, strateg pe dobanda la CreditAgricole Corporate and Investment Bank din Londra. "Temerileprivind riscul contractual trimite ratele dobanzii in sus pe piatainterbancara."

Rata Euribor este stabilita zilnic de Federatia BancaraEuropeana (FBE). Libor este calculata de asociatia britanica abancherilor.

Obligatiunile, o piata aproape moarta

Obligatiunile emise de companii sau de state nu mai au cautarein Europa, din cauza temerilor legate de criza datoriilor publicedin zona euro si din cauza raspunsului politic necoordonat oferitde state in fata celei mai grave crize a uniunii economice simonetare de la lansarea sa in urma cu 11 ani, scrie FinancialTimes. Valoarea emisiunilor noi realizate de companii si banci ascazut la 1,1 mld. dolari saptamana trecuta, cea mai redusa valoaredin ultimul an, potrivit Dealogic. Piata s-a inchis efectiv dupa ceGermania i-a speriat pe investitori cu decizia sa de a interziceemisiunile de obligatiuni realizate de investitorii, care nu ledetin efectiv, operatiune cunoscuta ca naked short selling. Lanivel mondial, emisiunile realizate de companii si banci au avut ovaloare de 16,8 mld. dolari, cea mai slaba luna din ultimulan.Obligatiunile, o piata aproape moarta

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO