Business Internaţional

Dobânzile de referinţă Libor şi Euribor scad

Autor: Andreea Mioara Neferu

05.09.2010, 23:42 74

Libor sau rata dobânzii la dolar pe piaţa interbancarălon­do­neză a atins cel mai scăzut nivel de după aprilie, de­clinulsemnalând de fapt o atitudine de precauţie pe pieţe, scrie The WallStreet Journal. Şi Euribor la trei luni, indicatorul tradiţionalcare arată la ce nivel se împrumută băncile între ele în euro şieste în acelaşi timp o componentă în cadrul creditelor în euro cudobândă variabilă din România şi nu numai, a coborât de ase­me­neavineri, până la 0,883% pe an.
Libor pe trei luni, un in­di­cator atent urmărit pentru că indicăpresiunile de pe piaţa interbancară, a cobo­rât la finalulsăptămânii tre­cute până la 0,2928%, adică minimul ultimelor cinciluni, con­semnat înainte de izbuc­nirea crizei datoriilor înEu­ropa.
Declinul Libor indică faptul că o nouă criză a creditelor este oameninţare destul de înde­părtată. Pe de altă parte, evoluţiaindicatorului ar putea semnala şi apariţia deflaţiei.
Ratele mai scăzute ale Libor ar trebui să fie un ajutor pentrupieţele finan­ciare şi pentru economie, întrucât piaţaîmpru­mu­tu­rilor pe termen scurt ajută băncile să îşi finanţezeoperaţiunile, inclusiv investiţiile şi creditele oferite diverşilorclienţi, fie ei persoane fizice sau juri­dice. Libor este dease­me­nea utilizat pentru a stabili ipotecile, împrumuturilecon­tractate de persoanele juridice, dar şi alte tipuri decredite.
Însă având în vedere cererea destul de scăzută pentru credite şinevoia băncilor de a-şi echilibra bilanţul, instituţiile dinsistemul bancar preferă să-şi ţină banii în propriile vistierii.Din acest motiv, ratele Libor ar putea rămâne în continuare destulde scăzute. "Declinul ratei Libor reflectă faptul că lichidităţilese situează în continuare în «capcana» sistemului financiar", adeclarat Lena Komileva, director al departamentului de studiueconomic al pieţelor G7 (cele mai dezvoltate şapte ţări din lume)din cadrul companiei londoneze de brokeraj Tullet Prebon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO