Business Internaţional

Dobânzile negative n-au vindecat obsesia europenilor de a economisi

Dobânzile negative n-au vindecat obsesia europenilor de...

Autor: Catalina Apostoiu

22.11.2016, 00:00 532

După ani şi ani de stimulente din partea băncilor centrale, majoritatea europenilor încă sunt dispuşi să-şi păstreze economiile în conturi bancare, iar asta deşi depozitele respective au dobândă zero, relevă un studiu realizat de compania de management al datoriilor Intrum Justitia. „După criza financiară, oamenii au simţit nevoia să-şi creeze un fel de siguranţă“, spune Mikael Ericson, CEO al Intrum Justitia, citat de Bloomberg. „Să ai bani la bancă îţi conferă un sentiment de siguranţă“. Aproximativ 69% din europeni îşi ţin economiile în conturi bancare, potrivit studiului Intrum Justitia. Studiul acoperă aproximativ 21.000 de persoane din 21 de ţări. Analiza arată că 26% din europeni preferă să-şi păstreze economiile sub formă de cash, în timp ce 16% deţin acţiuni. Numai 14% apelează la fonduri de investiţii, 8% investesc în imobiliare şi 8% în obligaţiuni. În Danemarca şi Suedia, unde ratele dobânzilor de politică monetară sunt negative, aproape 80% dintre oameni îşi ţin banii economisiţi la bancă. În Franţa, Marea Britanie şi Olanda, procentul celor care-şi ţin economiile la bancă depăşeşte 80%. Îngrijorător este că după ani de susţinere monetară extremă, mulţi europeni se întreabă dacă nu le-ar fi mai bine dacă ar fi trăit în altă parte. În Europa, 24% din oameni spun că vor să se mute în altă ţară. Aproximativ 27% din cei chestionaţi spun că de multe ori nu-şi pot plăti datoriile. Dintre aceştia, 58% simt că nu au suficienţi bani pentru o „existenţă demnă“.

În Marea Britanie, 29% dintre cei cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani spun că s-ar gândi să plece din ţară, posibil ca reacţie la Brexit. Cu un an în urmă, procentul tinerilor britanici care intenţionau să plece era de numai 13%.  Studiul relevă de asemenea cât de fragili financiar continuă să fie mulţi europeni la aproape o jumătate de deceniu după criza datoriilor din regiune. Aproximativ 44% din europeni s-au aflat în imposibilitatea de a-şi plăti măcar o factură la timp în ultimele 12 luni, în principal din lipsa banilor, relevă studiul citat. Cea mai gravă situaţie se regăseşte în Grecia, unde 76% din gospodării nu reuşesc să-şi plătească facturile la timp. Raportul survine în condiţiile în care băncile centrale şi-au epuizat mijloacele de a furniza noi stimulente după ce anii de politici de austeritate în Europa au generat rezultate îndoielnice. Acum, după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, perspectivele legate de dobânzi sunt şi mai neclare. Întrebat dacă ar fi înţelept ca gospodăriile să-şi asume riscuri mai mari în încercarea de a obţine câştiguri mai mari, Ericson se declară prudent.  „Personal, cred că ar trebui să fii conservator cu economiile şi să te asiguri că-ţi poţi recupera capitalul“. „În mediul actual caracterizat de dobânzi scăzute, nu ar trebui să te îngrijorezi prea mult dacă obţii o dobândă prea mare la contul bancar“.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO