Business Internaţional

Dolarul, la minimul ultimilor 11 ani fata de lira sterlina

11.02.2004, 00:00 14



Dolarul s-a depreciat, ieri, fata de lira sterlina pana la valoarea minima din ultimii 11 ani si s-a apropiat de cel mai mic nivel din ultimele doua saptamani fata de euro, pe fondul concluziei ca tarile din Grupul celor Sapte nu vor interveni impreuna pentru a preveni declinul devizei americane.



Moneda britanica a avansat, marti, la o cotatie de 1,8716 dolari pe unitate. Ascensiunea echivaleaza cu un castig de 0,4% fata de ziua precedenta si extinde la aproape 0,9% cresterea inceputa dupa reuniunea G7.



In acelasi timp, euro a crescut cu 0,4%, fiind tranzactionat cu 1,2768 dolari pe unitate.



In urma reuniunii organizate la sfarsitul saptamanii trecute, ministrii de finante din G7 au avertizat asupra volatilitatii excesive si a fluctuatiilor "dezordonate" ale ratelor de schimb.



Cu toate acestea, tot mai multi analisti considera ca sansele unei interventii comune a G7 pentru oprirea tendintei actuale a dolarului sunt aproape nule.



Opinia generala este ca administratia americana este multumita de situatie, intrucat un dolar slab aduce beneficii exportatorilor autohtoni.



Tendinta descendenta a dolarului a inceput in urma cu doi ani, iar mai multi operatori considera ca procesul este departe de a se fi incheiat, intrucat investitorii devin din ce in ce mai reticenti fata de activele americane. Aceasta atitudine se explica prin faptul ca autoritatile de la Washington ar putea avea nevoie de o scadere substantiala a dolarului pentru a acoperi deficitul ridicat de cont curent.



Un alt factor care sprijina aceasta tendinta este perspectiva mentinerii ratelor dobanzilor la un nivel scazut pentru o perioada indelungata de timp.



O serie de operatori asteapta acum momentul in care euro va reveni la maximul istoric de 1,29 dolari pe unitate, atins in luna ianuarie. Mai mult, ei preconizeaza chiar o posibila apreciere la 1,3 dolari, inainte ca rabdarea autoritatilor europene sa ajunga la limita si sa intervina pentru a opri acest avans. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO