Business Internaţional

Dow Jones se indreapta vertiginos spre pragul de 14.000 de puncte

Dow Jones se indreapta vertiginos spre pragul de 14.000 de puncte
16.07.2007, 18:57 13

Actiunile companiilor listate la bursele americane au continuat sa creasca, iar indicele Dow Jones a depasit vineri, pentru prima data, nivelul de 13.900 de puncte, evolutie influentata de un raport privind increderea consumatorilor americani in economie, transmite Reuters.
Dow Jones a atins valoarea record de 13.910,26 puncte, dar a pierdut ulterior o parte din avans, pana la 13.892,29 puncte, nivel in crestere cu 0,2% fata de inchiderea tranzactiilor de joi.
Totodata, indicele Standard & Poor's 500 s-a apropiat de maximul istoric de 1.553,11 puncte, stabilit in martie 2000. Indicele a urcat vineri cu 0,11%, la 1.549,47 puncte, in vreme ce The Nasdaq Composite a scazut cu 0,11%.
Evolutiile au fost sustinute de cresterea increderii consumatorilor americani in economie, semnalata de un studiu realizat de Reuters si Universitatea din Michigan.
Publicarea informatiei a contrabalansat efectele negative ale scaderii neasteptate a vanzarilor de retail in SUA, in luna iunie.
Reducerea comertului de retail a determinat deprecierea dolarului la un nou minim istoric in raport cu euro si aprecierea certificatelor de trezorerie emise de guvernul SUA, dar tendinta s-a inversat ulterior.
Cursul euro a urcat la 1,3812 dolari, cea mai ridicata valoare atinsa dupa lansarea monedei europene, de la 1,3775 dolari, inainte de publicarea datelor referitoare la retailul american. Bursele americane au fost sustinute, de asemenea, de anuntul General Electric privind programul de rascumparare a unor actiuni de 14 miliarde de dolari. Titlurile companiei s-au apreciat cu 2,62%, unul dintre cele mai mari avansuri inregistrate vineri de o firma inclusa in indicele Dow Jones.
Actiunile producatorului de aluminiu Alcoa au urcat cu 4,5%, peste 2 dolari pe actiune. Compania se afla in cursa de preluare a unei alte companii din domeniul siderurgic, Alcan.
Titlurile companiilor energetice s-au apreciat de asemenea deoarece pretul la petrol a crescut cu peste 1%, sau cu 1,43 dolari, ajungand la 73.93 dolari pe baril. Actiunile companiei petroliere Exxon Mobil Corp au crescut cu 0,8%, atingand valoarea de 90.33 dolari.
Actiunile Amgen Inc au crescut cu 1.8%, ajungand la 56,93% dupa ce compania de biotehnologie a anuntat ca echipa de conducere a autorizat rascumpararea unor actiuni de 5 miliarde de dolari.
Dow a crescut insa puternic joi, cand indicele a castigat 2,09%, iar analistii spun ca urcarea nu a venit pe fondul vreunei stiri importante pentru piata. Ascensiunea are loc insa inainte de publicarea rezultatelor financiare la sase luni pentru cele mai multe dintre companiile incluse in cosul indicelui.
Evolutia indicelui din ultimi ani a fost puternic influentata de conflictele in care au fost implicate Statele Unite ale Americii. Atentatele teroriste din septembrie 2001 asupra Turnurilor Gemene au facut ca acesta sa piarda peste 7% intr-o singura zi, iar dupa un an acesta se afla cu 10% mai jos. Revenirea Dow Jones Industrial Average a coincis cu operatiunea armata din Iraq.
Cresterea Dow Jones vine in momentul in care si restul pietelor internationale se afla pe un trend ascendent. Acestea sunt sustinute de preturile in crestere la metale si bunuri de consum. In Europa, indicele pan-european FTSEurofirst 300 a atins un nou maxim al ultimilor sase ani si jumatate, dupa o crestere de 0,4%, la 1.627,7 puncte.
De altfel, vineri cele mai importante burse din Europa au inchis sedinta pe plus. Indicele londonez FTSE 100 a urcat cu 0,3% in timp ce indicele din Germania, DAX, a castigat 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO