Business Internaţional

După Bulgaria, ruşii au luat în vizor Ungaria pentru achiziţii de proprietăţi

După Bulgaria, ruşii au luat în vizor Ungaria pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

29.04.2015, 00:03 1996
Că pentru ruşii din clasa de mijloc Bulgaria a devenit deja un loc preferat pentru achiziţionarea unei a doua locuinţe nu mai este un secret. Însă ruşii au devenit cei mai mari cumpă­rători extracomunitari de active imobiliare şi din Ungaria, fiind interesaţi mai ales de proprietăţi rezidenţiale, scrie Budapest Business Journal.

În Ungaria au fost vândute anul trecut 1.815 proprietăţi nonagricole către investitori străini. Ruşii au reprezentat cel mai mare grup de cumpărători, în număr de 612. Investitorii chinezi, în număr de 403, s-au plasat pe poziţia secundă. Aproximativ 236 ruşi şi 355 chinezi au achiziţionat proprietăţi în Budapesta.

În Bulgaria, aproximativ 400.000 de ruşi deţin proprietăţi. Tot mai mulţi cetăţeni din Rusia se mută aici pentru a locui pe tot parcursul anului. Un avantaj pentru ei este că, primind uşor cetăţenie bulgară, pot călători mai uşor în interiorul UE. Bulgaria este piaţa imobilară favorită a oficialilor de stat din Rusia, conform Novinite. Printre cei mai notabili proprietari de locuinţe din Bulgaria se află ministrul adjunct de finanţe al Rusiei Alexei Moiseev, care deţine două apartamente şi 50% dintr-un al treilea.

În staţiunea litorală bulgărească Pomorie numărul de locuitori a crescut cu jumătate ca urmare a fluxului constant de ruşi care achiziţionează apartamente la malul mării.

Potrivit The New York Times, cumpărătorii britanici, care au contribuit la formarea bulei imobiliare din Bulgaria între anii 2000-2008, au dispărut în mare parte după 2008, fiind înlocuiţi de ruşi.

După ruşi, ceri mai mulţi cumpărători străini de locuinţe din Bulgariavin din Germania, Franţa, Olanda, Belgia, Ucraina, ţările scandinave, SUA, Canada, Australia şi Africa de Sud.

Cumpărătorii străini reprezintă aproximativ 10% din piaţa rezidenţială bulgară. Aceştia tind să fie atraşi de coasta Mării Negre, în special de oraşele Varna şi Burgas, cât şi de staţiunile montane, cum ar fi Pamporovo şi Borovets.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO