Business Internaţional

Dupa ce Germania le-a dat pas, grecilor nu le-a ramas decat FMI

Dupa ce Germania le-a dat pas, grecilor nu le-a ramas decat FMI

FOTO: Reuters

18.03.2010, 23:05 26

Atitudinea Europei fata de interventia FMI in solutionareaproblemei Greciei s-a schimbat radical. Daca pana acum cateva zilemajoritatea oficialilor europeni nici nu voiau sa auda de oimplicare a temutei institutiei cu sediul la Washington inproblemele interne ale zonei euro, acum pana si Germania, cel maiimportant critic al acestei idei, prefera sa sacrifice imagineamonedei europene decat sa foloseasca miliarde de euro din baniicontribuabililor pentru a acoperi datoriile guvernului elen.

Pe de alta parte, deranjat de lipsa detaliilor privind modul incare Europa ar putea ajuta Grecia, guvernul de la Atena le forteazamana partenerilor europeni, lasand sa se inteleaga ca ar putea luabani de la FMI pana la Paste (2-4 aprilie), chiar daca la niveloficial premierul George Papandreou spune ca nu isi doreste saajunga in situatia de a apela la banii contribuabililor europenisau la cei ai FMI.

Pe langa Germania, si Finlanda, Olanda si Italia par a fi infavoarea unei asistente financiare din partea FMI, daca guvernul dela Atena nu va reusi sa-si refinanteze datoriile la un costrezonabil in urmatoarele doua luni. Franta este singura mare putereeuropeana care ramane de cealalta parte a baricadei, unul dintremotive fiind faptul ca institutia internationala este condusa deDominique Stauss-Kahn, unul dintre adversarii politici aipresedintelui Nicolas Sarkozy.

Grecii se imprumuta scump in continuare

Principala problema a grecilor este faptul ca nu au reusit sainfluenteze reducerea costurilor de finantare, in ciuda faptului caau anuntat masuri dure in directia echilibrarii finantelor publice.Prima de risc pe care o solicita investitorii pentru a preferaobligatiunile elene in detrimentul echivalentelor germane(bund-uri) ramane in continuare la peste 3%. Avand in vedere caGrecia a vandut luna aceasta obligatiuni in valoare de 5 mld. euro,Atena va plati cu 725 mil. euro mai mult decat Germania pentru aimprumuta aceeasi suma, potrivit premierului elen.

"Nu cerem bani din partea germanilor, francezilor, italienilorsau a altor contribuabili. Ceea ce vrem insa este sprijin politicputernic pentru a pune in aplicare reformele necesare si pentru ane asigura ca nu vom plati mai mult decat trebuie pentruimplementarea acestor reforme", a explicat Papandreou.

Pe fondul incertitudinilor ce planeaza asupra Greciei si almodului in care Uniunea Europeana ii va oferi ajutor, moneda euro acontinuat sa se deprecieze si ieri, scrie Bloomberg. Euro a coboratcu 0,5% in fata monedei americane, pana la 1,3669 dolari per euro,si cu 0,4% in raport cu yenul japonez, pana la 123,58 yeni pereuro.

Statul sud-mediteranean nu va intra in incapacitate de plata,insa Atena ar vrea sa primeasca o oferta concreta de ajutor, pentrua putea calma spiritele de pe pietele financiare, care sa raspundafavorabil la incercarile tarii de a reduce anul acesta deficitulbugetar pana la 8,7% din Produsul Intern Brut, scrie agentia depresa Thomson Reuters.

Francezii exclud din start varianta FMI

Franta, Spania dar si Banca Centrala Europeana intreprindeforturi pentru a limita ajutorul FMI. Christine Lagarde, ministrulfrancez de finante, a declarat ca FMI nu ar trebui sa faca pentruGrecia mai multe decat ar face pentru statul american California,in conditiile in care fiecare din cele doua face parte dintr-ouniune monetara.

Statele din zona euro au refuzat categoric pana acumposibilitatea ca FMI sa intervina pentru a sprijini financiarGrecia, in ideea ca un astfel de ajutor ar putea sugeraslabiciunile uniunii monetare. Unele guverne din zona euro, dar siComisia Europeana au privit lucrurile ca pe o chestiune deprestigiu si credibilitate europeana.

Germanii, care s-au opus inca de la inceput unui program princare contribuabilii din zona euro sa plateasca pentru greselileGreciei, s-au intors acum la 180 de grade. Atena ar trebui saapeleze la FMI daca are nevoie de ajutor, a declarat un purtator decuvant al ministerului german de finante, scrie Bloomberg.

"Trebuie sa ne gandim cine dispune de instrumentele necesarepentru a reasigura accesul Greciei pe pietele de capital. Nimeni,cu exceptia FMI, nu detine astfel de instrumente. Incercarea de aajuta Grecia fara sprijinul FMI ar fi un experiment extrem deambitios", potrivit purtatorului de cuvant.

Pe scurt

  • Grecii ar putea solicita asistenta financiara de la FondulMonetar International pana la Paste (2-4 aprilie).
  • Germania, care s-a opus inca de la inceput sa plateasca dinbanii contribuabililor pentru greselile Atenei, sprijina acum ideeaunui imprumut de la FMI.
  • Premierul elen George Papadreou le-a cerut liderilor europenica la summitul de saptamana viitoare sa cada de acord asupramasurilor concrete prin care pot ajuta Grecia.
  • Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca in viitor artrebui luata in calcul si varianta excluderii din zona euro atarilor care nu respecta criteriile la care s-au angajat cand auadoptat moneda unica.
  • Bursele si moneda euro au scazut ieri dupa ce situatia Grecieia revenit in lumina reflectoarelor.

"Sariti in ajutorul Greciei"

Europa ar trebui sa intinda o mana de ajutor Greciei pentru aevita raspandirea problemelor catre celelalte tari si in specialcatre sistemul bancar, a avertizat Josef Ackermann, directorulexecutiv al celui mai mare creditor din Germania, Deutsche Bank,scrie Bloomberg. "Trebuie sa sprijinim tara pentru a evita efecteleunei contagiuni. In concluzie, trebuie sa stingem flacarile miciinainte ca acestea sa se raspandeasca", a explicat Ackermann, 62 deani. Creditorii germani risca sa piarda miliarde de euro dacaGrecia intra in incapacitate de plata, motiv pentru care oriceajutor este imperios necesar. "Daca nu putem stabiliza situatiaGreciei, atunci urmatoarea problema cu care ne vom confrunta va fila nivelul bancilor", potrivit bancherului de la Deutsche Bank.Bancile germane aveau la 30 septembrie anul trecut expunere peGrecia de 43,2 mld. dolari (31,3 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO