Business Internaţional

Economia europeana da semne mai solide de redresare: productia industriala creste

Economia europeana da semne mai solide de redresare: productia industriala creste
14.03.2010, 23:10 19

Productia industriala din zona euro a consemnat in ianuarie unadintre cele mai puternice cresteri din ultimii 20 de ani, dupa ceusoara revenire a economiei mondiale a sporit cererea pentrubunurile produse aici.

Productia industriala din zona euro a urcat cu 1,4 procentecomparativ cu aceeasi luna a anului trecut, in timp ce fata de lunadecembrie a anului trecut a crescut cu 1,7%, inregistrand cel maiputernic avans lunar de dupa anul 1990, potrivit raportuluiintocmit de agentia de statistica a UE Eurostat. Rezultatelesatisfacatoare alimenteaza sperantele ca economia zonei euro vareusi sa iasa in cele din urma din recesiune, scrie BBC News.

Principalele bunuri care au imprimat crestere productieiindustriale au fost cele intermediare si cele de capital, cu oevolutie anuala pozitiva de 4,2%, respectiv 0,5%.

Productia de bunuri de consum de folosinta indelungata, careinclude produse precum automobilele, mobila sau electronicele, amarcat o crestere luna la luna de 2%, insa un declin de 1,9% inraport cu aceeasi perioada din 2009.

Economia zonei euro a crescut cu 0,1% in ultimul trimestru alanului trecut, insa majoritatea economistilor spera ca aceastacifra va fi revizuita. Cele mai recente estimari ale ComisieiEuropene indica un avans economic mediu pe 2010 de 0,7% pentru cele16 tari care utilizeaza moneda euro, dupa o contractie de 4,1% in2009.

Crestere de 1,5% in UE

In ansamblu, productia industriala din cele 27 de state aleUniunii Europene a urcat cu 1,5% fata de ianuarie 2009 si cu 1,8%fata de decembrie.

Totodata, performantele industriale pe luna decembrie ale zoneieuro au fost revizuite, de la minus 1,7% la 0,6%.

"Primul trimestru pare a fi unul foarte puternic pentru sectorulmanufacturier. Cifrele indica faptul ca acesta incepe sa-si revinainsa la polul opus cifrele care sesizeaza comportamentulconsumatorilor sunt in continuare dezamagitoare si nici nu se vorschimba prea curand, avand in vedere evolutiile nefavorabile de pepiata muncii", a declarat Ken Wattret, economist-sef privind zonaeuro pentru banca franceza BNP Paribas.

Pentru a-si majora vanzarile sau a se mentine pe linia deplutire, companiile europene se bazeaza pe economiile emergente cuo rata de crestere mai rapida, in conditiile in care somajul increstere limiteaza consumul pe intregul continent european. Spreexemplu, importurile Chinei au urcat cu o cifra record, de 85,5% inianuarie fata de aceeasi luna a anului trecut, dar si in Indiaacestea au reusit sa creasca cu 35,5% in aceeasi perioada.

Deprecierea euro, ajutor nesperat

Deprecierea cu 6,3% din ultimele trei luni a monedei euro infata dolarului american a ajutat exporturile europene, in sensul cale-a facut mult mai competitive.

"Avand in vedere ca sondajele indica o evolutie ascendenta inorizontul apropiat pentru sectorul industrial, am putea asista la ocrestere economica trimestriala mai puternica", a declarat Ben May,analist in cadrul Capital Economics. "Desi aceste prognoze suntincurajatoare, pozitia relativ slaba a monedei euro siposibilitatea ca revenirea economica la nivel mondial sa fieapatica ar putea avea repercusiuni asupra productiei industriale ina doua parte a anului", a mai spus May.

Banca Centrala Europeana a mentinut saptamana trecuta dobanda dereferinta la un nivel minim record de 1%. "Capacitatea redusa deutilizare" ar putea "afecta investitiile", in timp ce somajul increstere isi va pune amprenta in mod negativ asupra consumuluiprivat", a avertizat presedintele institutiei, Jean-ClaudeTrichet.

"Ce era mai rau pare sa se fi terminat", potrivit lui RupertStadler, director executiv al companiei auto Audi. Totusi, criza"ne va tine cu ochii in patru mult mai mult timp decat se crezuseinitial. Ceea ce conteaza in prezent este sa ramanem vigilenti, samonitorizam indeaproape tot ceea ce se intampla si sa reactionamadecvat la posibilele turbulente", a explicat Stadler.

Estul o ia inainte

Si in Europa Centrala si de Est productia industriala a depasitin ianuarie orice asteptari, majoritatea tarilor din regiuneinregistrand progrese in ceea ce priveste acest indicator. Polonia,singurul stat european ce a reusit sa evite recesiunea anul trecut,a consemnat un avans de 11% comparativ cu aceeasi luna a anuluitrecut, cea mai buna performanta din Uniunea Europeana, in timp cein Cehia productia industriala a urcat cu 8%. Romania a marcat, deasemenea, una dintre cele mai ridicate rate de crestere din EuropaCentrala si de Est, dar si din randul statelor membre ale UniuniiEuropene pentru care datele sunt disponibile: 6,8% an la an si 0,1%comparativ cu decembrie. Daca in Ungaria cresterea productieiindustriale an la an a fost net superioara mediei europene,Bulgaria nu a reusit sa inregistreze o performanta in acest sens,cifrele publicate de Eurostat indicand o contractie de 0,4% fata deianuarie 2009, insa un avans de 4,9% in raport cu decembrie anultrecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO