Business Internaţional

Economia SUA: următoarea recesiune ar putea începe în 2020

Economia SUA: următoarea recesiune ar putea începe în...

Autor: Catalina Apostoiu

14.05.2018, 00:06 728

Economiştii şi-au redus aşteptările privind o scădere a celei mai mari economii a lumii până la începutul anului viitor, iar deşi unii indicatori reprezintă semnale de alarmă, riscul ca aceasta să sufere o supraîncălzire este încă unul redus. Expansiunea econo­miei americane s-ar putea încheia însă în 2020.

Economiştii văd şanse mai reduse ca economia americană să intre în declin până la începutul anului viitor, potrivit ultimului sondaj realizat în rândul forecasterilor profesionişti de Fed Philadelphia, scrie Marketwatch.

Macroeconomic Advisers, care monitorizează creşterea trimestrială, vede chiar PIB-ul de pe trimestrul doi accelerând la o rată anuală de 3% după o rată de 2,3% înregistrată în T1.

Economiştii cred că economia americană pare acum uşor mai solidă decât în urmă cu trei luni. Aceştia se aşteaptă la o rată de creştere de 2,8% în 2018, 2,7% în 2019 şi 2% în 2021. Şomajul se va situa sub sau la 4% până în 2021. Inflaţia de bază este aşteptată să se situeze în medie la 2,1% în 2018, mai sus comparativ cu estimarea anterioară de 1,9%.

Potrivit Bloomberg, în prezent economia americană este şi nu este în curs de supraîncălzire. Unele semnale negative au apărut, dar acestea nu alimentează încă inflaţia la nivelul întregii economii, creştere care ar determina Fed-ul să-şi accelereze ritmul majorărilor de dobânzi. Unii dintre factorii care împing în prezent rata inflaţiei în sus au cauze externe şi nu reflectă o supraîncălzire a economiei.

Un semn important că creşterile de costuri nu reprezintă încă o problemă este faptul că majoritatea firmelor nu le-au transferat către clienţi.

Rata de bază a inflaţiei va părea ridicată timp de câteva luni pentru că o scădere de scurtă durată a preţurilor pentru îmbrăcăminte, camera de hotel, bilete de avion şi alte produse s-a încheiat, spune Ian Shepherdson, economist-şef în cadrul Pantheon Macroeconomics.

Acest lucru ar putea influenţa Fed-ul spune acesta. Există riscul ca strategii băncii să reacţioneze prea rapid la semne de supraîncălzire.

Odată ce Fed-ul va majora dobânzile, expansiunea economică începută la mijlocul anului 2009 se va încheia probabil în 2020, relevă un sondaj realizat de Wall Street Journal în rândul forecasterilor. 

Drept cea mai probabilă cauză a următoarei recesiuni, 62% dintre forecasteri au indicat o economie în curs de supraîncălzire, care ar duce la accelerarea majorărilor de dobânzi. Alte opţiuni indicate de cel puţin 5% dintre economişti au fost o criză financiară, explozia unei bule, o criză fiscală sau conflicte comerciale.

Forecasterii au văzut şansele unei recesiunii crescând în 2011 şi 2016, însă ambele avertismente s-au dovedit a fi alarme false.

Recesiunile se produc din cauza unor şocuri neprevăzută, astfel prin defineţie nu există un răspuns semnificativî, arată Daniel Bachman, economist în cadrul Deloitte.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO