Business Internaţional

Economia Ucrainei a crescut cu 5% in primul trimestru

Economia Ucrainei a crescut cu 5% in primul trimestru
19.04.2010, 23:09 30

Produsul Intern Brut al Ucrainei a avansat cu 5% in primultrimestru al acestui an, conform datelor bancii centrale a tarii,citate de KyivPost.

Ihor Shumylo, director in cadrul bancii, a reconfirmat estimareade 3-4% privitoare la cresterea economica pe intregul an 2010.Conform declaratiilor sale, economia Ucrainei a revenit pe cresterela mijlocul anului trecut. Conform estimarilor bancii, dintrimestrul doi al anului trecut economia avanseaza cu o ratatrimestriala de 1,5%. Guvernul anticipeaza o crestere de 3,7% aPIB-ului in 2010. Inflatia este estimata la 13,1%.

Statul ucrainean a fost nevoit sa apeleze la ajutorul FMI pentruun credit de urgenta in valoare de 16,4 miliarde de dolari inca dinnoiembrie 2008 pentru a evita intrarea in incapacitate de platadupa ce criza mondiala a redus cererea pentru exporturi, in specialotel, si a afectat aproximativ 20 de creditori.

O parte din cele 10,6 miliarde de dolari primite pana acum de lafond au fost utilizate de Ucraina pentru reducerea deficituluibugetar. Tara ar putea primi urmatoarea transa din creditul deurgenta in luna mai, anunta la inceputul acestei luni MikolaAzarov, primul-ministru al tarii.

La mijlocul acestei luni, oficialii de la Kiev au anuntatpregatirea in decurs de doua saptamani a unui memorandum pentru unnou program de asistenta financiara cu FMI. Termenul de douasaptamani a fost stabilit de presedintele tarii, Viktor Ianukovici,si de directorul general al FMI Dominique Strauss-Kahn.

FMI nu va impune reguli in ceea ce priveste cheltuielilebugetare, insa stabileste tinta de deficit bugetar la 6% din PIB, aspus Azarov. "Este problema noastra ce masuri vom lua pentru areduce deficitul bugetar", a spus primul-ministru ucrainean.

Primul-ministru doreste ca in urmatorii doi ani si jumatateeconomia sa ajunga sa creasca in acelasi ritm ca inainte de criza.Produsul Intern Brut al statului a avansat cu 7,9% in 2007 si 7,3%in 2006. Specialistii anticipeaza o crestere de 4,7% a economieitarii in 2011, dupa declinul de 15% inregistrat in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO