Business Internaţional

Economia Ungariei a crescut cu 4,5% in trimestrul trei

30.11.2005, 19:12 15

Constructiile de autostrazi si industria au ridicat economia, peste asteptarile analistilor.

Ungaria a consemnat o crestere economica aferenta trimestrului trei de 4,5% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit Biroului central de statistica al acestei tari (KSH).

Majorarea s-a plasat sub estimarile anterioare ale KSH, care indicau o crestere de 4,6%, dar peste previziunile analistilor de 3,8%. Comparativ cu trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut (PIB) a consemnat un avans de 1,1%.

Nivelul cresterii economice a fost impulsionat si de modul de inregistrare contabila din Uniunea Europeana.

In intervalul mentionat, investitiile s-au ridicat cu 8,7%, cu o crestere de 36% in domeniul serviciilor financiare si de 31% in sectorul comunicatiilor.

Pe langa domeniile mentionate, constructiile si industria au mai contribuit la majorarea Produsului Intern Brut. In primele noua luni ale anului, investitiile au consemnat un avans de 8,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce cresterea economica a fost de 4,1%. De asemenea, KSH a revizuit si cresterea economica din ultimii doi ani. Astfel, avansul PIB din 2004 a fost de 4,6% fata de 4,2%, nivel anuntat anterior, in timp ce pentru 2003 majorarea a fost de 0,5% la 3,4%.

Primul-ministru ungar, Ferenc Gyurcsany, declara saptamana trecuta, in cadrul unei intruniri cu presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso in Budapesta, ca nu va recurge la masuri de austeritate, chiar daca se va angaja intr-o disputa cu CE, relateaza The Budapest Sun.

Consiliul Ministrilor de Finante din cadrul Uniunii Europene s-a declarat de acord, saptamana trecuta, cu opinia negativa exprimata de Uniune cu privire la eforturile depuse de Ungaria in sensul reducerii deficitului bugetar.

Joaquin Almunia, comisar european pe probleme monetare, a declarat ca ar putea ingheta fondurile de dezvoltare destinate Ungariei in cazul in care aceasta nu-si va atinge obiectivele fiscale, adaugand ca fiecare tara membra a Uniunii are responsabilitatea de a se conforma regulilor comune.

Primul-ministru ungar si presedintele Comisiei Europene au discutat pe marginea intrarii Ungariei in zona euro si posibila reducere a subventiilor oferite de UE acestei tari in cazul in care-si va depasi deficitul bugetar.

Primul-ministru ungar a declarat ca intelege semnalul de alarma tras de ministrii de finante UE, adaugand ca nu va ceda insa in fata celor ce spun ca Ungaria ar trebui

sa-si reduca rapid deficitul bugetar, pentru ca Ungaria are de finantat proiecte importante din acest buget.

Premierul a mai adaugat ca ar dori sa vada o atitudine de intelegere din partea Comisiei cu privire la programele sale de cheltuieli. Ministrul a facut referire la un generos program de protectie sociala si la lucrarile de constructie de autostrazi, ce impovareaza foarte mult bugetul.

"Standardele de viata in Ungaria sunt mult mai scazute decat media europeana. Ce doreste Europa de la noi?", declara Gyurcsany in cadrul unui interviu acordat Financial Times.

La randul sau, Barroso a declarat ca este important pentru Comisie sa stie ca Ungaria va adera "in mod sigur" la Uniune, acest lucru necesitand masuri de indreptare a situatiei fiscale.

In ciuda unei reputatii de a nu-si atinge tintele anuale legate de buget, Ungaria a reusit totusi sa reduca deficitul de la 8,5% din PIB in 2002 la 5,4% in 2004.

Totusi, totul s-a oprit la acest nivel in septembrie, cand autoritatile de la Bruxelles nu au fost de acord cu excluderea costurilor legate de lucrarile de constructie de autostrazi din buget, acest fapt urcand deficitul bugetar al Ungariei de la 3,65 din PIB la 6,1%.

In ciuda opiniei negative legate de rezultatele Ungariei, Almunia a spus ca inca crede in sansele Ungariei de a dezvolta o strategie de aderare la zona euro in 2010, o strategie care sa nu-i afecteze cresterea economica.

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO