Business Internaţional

Economiile din Europa Centrala si de Est, intre recesiune severa si cresteri modeste

27.01.2009, 17:42 13

Deteriorarea conditiilor de pe piata financiara in toamna anului trecut a accelerat declinul economiei globale, punand si mai multa presiune asupra Uniunii Europene si in special asupra noilor membri din estul Europei ai blocului comunitar.

Intensificarea crizei la sfarsitul anului trecut a condus la o deteriorare a valorii indicatorilor macroeconomici, iar activitatea economica la nivel global s-a restrans constant pe parcursul ultimului trimestru din 2008. Turbulentele si-au pus insa o amprenta importanta asupra economiilor emergente din centrul si estul continentului european, conform Comisiei Europene.
Tarile care au aderat la Uniune in 2004 si 2007 se confrunta cu o reducere a investitiilor straine directe si cu o incetinire a activitatii economice pe fondul scaderii cererii pentru produsele locale. Majoritatea economiilor centrale si est-europene au reusit sa inregistreze cresteri importante in 2008, insa estimarile aferente acestui an indica o incetinire semnificativa.
Totusi, multe dintre statele din regiune vor inregistra anul acesta cresteri ale Produsului Intern Brut cuprinse intre 0,6% in Slovenia si 2,7% in Slovacia. In Romania, prognoza Comisiei Europene indica o crestere economica de 1,8% in 2009, dupa o apreciere a PIB-ului de 7,8% pe parcursul anului trecut.
In estul continentului, criza a provocat cele mai mari pagube Tarilor Baltice, ale caror economii se vor contracta anul acesta cu 4% pana la 6,9%, potrivit oficialilor europeni. Doua dintre statele baltice - Letonia si Estonia - se afla deja in recesiune, dupa ce anul trecut au inregistrat o scadere a PIB de 2,3%, respectiv 2,4%.
Economia Letoniei, de exemplu, a acumulat dezechilibre serioase in ultimii ani pe fondul unei cresteri economice bazate exclusiv pe consumul intern alimentat de conditiile relaxate de creditare. Recesiunea din Letonia, care a inceput inca din prima jumatate a lui 2008, s-a amplificat odata cu turbulentele financiare din toamna trecuta. Anul acesta economia Letoniei va scadea cu 6,9%, potrivit datelor Comisiei Europene.
In Ungaria, care a avut o crestere economica de doar 0,9% in 2008, recesiunea isi va face de asemenea simtita prezenta anul acesta, cand Produsul Intern Brut al tarii va cobori cu 1,6%, arata estimarile Comisiei Europene. O revenire treptata este foarte putin probabila inainte de a doua jumatate a anului, cand piata financiara locala va incepe sa functioneze in parametri normali, spun oficialii europeni.
Mai rezistente in fata crizei se vor dovedi Polonia si Slovacia, tari care vor inregistra o apreciere a PIB-ului de 2%, respectiv 2,7%. In acelasi timp, Bulgaria, Cehia si Romania vor asista la o crestere economica cuprinsa intre 1,7 si 1,8%. In aceste tari, cresterea estimata pentru 2009 se afla mult sub nivelurile din anii precedenti, pe fondul unei reduceri drastice a consumului intern.
 Mai mult, statele din regiune au fost afectate de o depreciere masiva a monedelor in fata euro si de o scadere a exporturilor, in conditiile in care accentuarea crizei pe pietele occidentale au generat o reducere a cererii pentru produsele locale. In Cehia, de exemplu, cresterea exporturilor va incetini anul acesta pana la 1%, fata de 7,8% in 2008. In acelasi timp, rata somajului din regiune se va majora pe fondul provocarilor intampinate de mediul de afaceri.
Zona euro se afla deja in recesiune dupa scaderea PIB al regiunii timp de doua trimestre consecutiv, iar previziunile indica o adancire a turbulentelor in prima jumatate a anului. Totusi, spun comisarii europeni, recesiunea va fi de scurta durata atat in Europa, cat si la nivel global, in conditiile in care programele de redresare economica create de guvernele din intreaga lume vor incepe sa functioneze in urmatoarele luni.
Desi se va inregistra o revenire incepand cu trimestrul trei, scaderea continua a economiei in primele doua trimestre din 2009 isi va pune amprenta asupra rezultatelor la nivelul intregului an, cand atat economia zonei euro, cat si cea a UE vor scadea cu circa 2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO