Business Internaţional

Egiptul rămâne în continuare un butoi cu pulbere, iar protestele riscă să destabilizeze tot nordul Africii şi Orientul

Egiptul rămâne în continuare un butoi cu pulbere, iar protestele riscă să destabilizeze tot nordul Africii şi Orientul

Autor: Alexandru Stefan Matei

30.01.2011, 23:50 17

"Noi nu murim doar ca el să schimbe miniştrii. Vrem o democraţiecu mandate prezidenţiale limitate. Nu ascultă ce vrea poporul",spunea Mohamed Sadiq, unul dintre zecile de mii deprotestatari.

"Toată lumea este împotriva preşedintelui şi a guvernului său",a declarat şi Yumla, student. "Nu îl mai vrem şi nu vom pleca acasăpână nu îl îndepărtăm."

Dar dacă mesajul egiptenilor de rând este clar, cei maiimportanţi lideri de pe scena politică cer, pe un ton neutru,preşedintelui egiptean să evite violenţa şi să pună în aplicare câtmai repede reformele anunţate.

Casa Albă nu a luat o poziţie clară faţă de situaţia din Egipt,cel puţin pentru moment, preşedintele Barack Obama preferând săstea în expectativă pentru a nu pierde total legătura cu Mubarak,unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai săi în lumea arabă.

"Cerem preşedintelui Mubarak să evite cu orice preţ folosireaviolenţei împotriva civililor, iar demonstranţilor să îşi exercitedrepturile în mod paşnic", au spus într-o declaraţie comunăprimul-ministru britanic David Cameron, cancelarul german AngelaMerkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy.

A schimbat guvernul, dar nu cedează puterea

Într-o încercare disperată de a se menţine la putere, Mubarakl-a numit drept vicepreşedinte pe Omar Suleiman, şeful serviciilorde informaţii, în timp ce ministrul aviaţiei Ahmed Shafiq a preluatfuncţia de prim-ministru.

Aceste numiri nu sunt suficiente în ochii laureatului PremiuluiNobel Mohammad ElBaradei, cea mai importantă figură a opoziţiei."Protestele continuă până când el (Mubarak n. red.) pleacă. Îirespect de Suleiman şi Shafiq, dar schimbarea anumitor persoane nueste de ajuns", a spus ElBaradei. Anterior, el s-a oferit săasigure preşedinţia interimară a Egiptului.

Totuşi, rămâne de văzut dacă ElBaradei poate reprezenta o figurăcredibilă a opoziţiei, scrie cotidianul The Wall Street Journal.Ambiţiile lui ElBaradei nu se cunosc, ceea ce aruncă o urmă deincertitudine asupra puterii sale de a coaliza opoziţia. Totuşi,cariera sa de cercetător şi şef al Agenţiei Internaţionale pentruEnergie Atomică, l-a adus în contact cu majoritatea liderilorpolitici din capitalele occidentale, ceea ce poate fi considerat unplus.

Dacă Mubarak pleacă...

Dar dacă Mubarak cedează puterea, aşa cum îi cere poporul, rămânmulte semne de întrebare cu privire la ce va urma, scrie BBC News.Aşa cum a arătat "Revoluţia de Iasomie" din Tunisia, este foartedificil ca noua putere să vină cu soluţii care să mulţumeascăpoporul, în timp ce anii de opresiune din Egipt au lăsat o opoziţiedivizată, în special de rivalităţi personale şi ideologice.

Dacă vor fi alegeri libere, cel mai probabil va câştiga FrăţiaMusulmană. Frăţia, care oficial este ilegală, dar tolerată deregimul de la Cairo, este cea mai bine organizată mişcare deopoziţie.

Impact pe burse

Pieţele de capital din întreaga lume au resimţit tulburărilecare au loc în nordul Africii şi în Orientul Mijlociu. Piaţa decapital din Cairo a fost închisă ieri după ce a pierdut 16% în douăzile. Bursa din Qatar a scăzut cu 4,1%, cea din Oman cu 3,2%, iarindicele de referinţă din Kuwait a pierdut 2,1%. Şi burseleoccidentale au închis vineri în scădere. Asemeni bursei, şi băncilevor fi închise.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO