Business Internaţional

Egiptul se chinuie să îşi repornească economia. Bogaţii îşi mută banii în Elveţia

Egiptul se chinuie să îşi repornească economia. Bogaţii îşi mută banii în Elveţia

Egiptenii au făcut cozi imense pentru a-şi retrage banii în prima zi de la începutul protestelor în care băncile au fost deschise

Autor: Gabriel Razi

06.02.2011, 23:45 79

Samir Radwan, noul ministru de finanţe egiptean, a anunţat căvor fi luate măsuri pentru a redresa economia, acestea incluzândconstituirea unui fond de urgenţă de aproape un miliard de dolaripentru a-i despăbugi pe cei afecţati de proteste, introducerea debeneficii suplimentare pentru şomeri şi introducerea unei serii deavantaje vamale. Fiecare zi de proteste înseamnă pierderi de 310mil. dolari pentru economie.

Şi băncile s-au redeschis ieri, pentru prima dată de laizbucnirea protestelor, după ce au primit o infuzie de capital dela banca centrală în valoare de 854 mil. dolari, pentru a fipregătite în cazul unor retrageri masive de bani.

Analiştii băncii franceze Credite Agricole estimează că impactuleconomic al protestelor de stradă din Egipt se ridică în prezent lapeste 3 miliarde de dolari. În consecinţă, aceştia au redus şiprognoza de creştere economică a Egiptului, de la 5,3% până la3,7%.

Datoria publică se va majora cu 40% ca urmare aprotestelor

Economiştii de la Credite Agricole se aşteaptă ca datoriapublică să ajungă la 85% din PIB până la sfârşitul acestui an,pentru a accelera până la 97% în 2014. Estimările celor de laCredite Agricole arată că datoria publică va creşte cu 40% caurmare a turbulenţelor.

Autorităţile se văd acum nevoite să ridice nivelul cheltuielilorpublice pentru a reduce tensiunea exercitată asupra populaţiei,proiecţiile evidenţiind că deficitul bugetar va creşte până la12,3% din PIB în acest an, ţintele anterioare revoltelor estimândun deficit de 8,2% din PIB.

Egiptul promite că îşi va onora datoriile

Ministrul de finanţe Samir Radwan a declarat că Egiptul va onoraplata tuturor datoriilor, încurajând totodată investitorii să aibăîncredere în economie. "Toate obligaţiunile vor fi plătite la timp,totul va fi plătit la timp. Nu vom intra în default pentru niciunadin datorii", a spus Radwan.

Randamentele obligaţiunilor cu o maturitate de zece ani aucoborât la sfârşitul săptămânii trecute până la 6,45%, după ce înultima zi a lunii ianuarie în punctul maxim al protestelor destradă costurile la care Egiptul se împrumuta urcase până lapunctul maxim de 7,2%.

Pierderi de un miliard de euro în turism

Turiştii percep acum Egiptul ca fiind o destinaţie violentă,instabilă din punct de vedere politic, conform raportului CreditAgricole.

O astfel de imagine poate clătina serios economia, în condiţiileîn care veniturile din turism se ridică la 6% din PIB.

"Instabilitatea politică prelungită şi violenţele de stradă potavea un efect devastator asupra veniturilor din turism în acest an.Turismul este estimat la 6% din PIB, însă sumele se pot reduce sub5,5 miliarde de euro", se arată în raportul Credite Agricole

Omar Suleiman, noul vicepreşedinte instalat recent în funcţie depreşedintele Hosni Mubarak, spune că protestele de stradă vorgenera pierderi de un miliard de euro pentru turismul egiptean.Acum pe aeroporturile din Egipt singurii vizitatori care aterizeazăsunt jurnaliştii ce relatează de la faţa locului desfăşurareaevenimentelor.

Egiptul riscă o fugă a capitalurilor

Economiştii Credit Agricole se aşteaptă ca în următoareaperioadă autorităţile de la Cairo să fie puse în faţa unei ieşiri acapitalurilor străine.

"Investitori străini vor dori să îşi retragă capitalul ca urmarea instabilităţii politice şi a lipsei unei viziuni", se arată înraport.

Moeller Maersk, cea mai mare companie transportatoare decontainere pe mare, care are angajaţi 7.000 de egipteni, a anunţatcă îşi suspendă temporar o parte din operaţiunile din Egipt.

Lafarge, cel mai mare producător de ciment la nivel mondial, ceare mai mult de 2.500 de angajaţi în Egipt, a anunţat că a evacuatangajaţii străini şi că activitatea va reveni la normal dupăstabilizarea situaţiei.

Bogaţii Egiptului îşi duc banii în Elveţia

Mai mulţi bancheri au fost întrebaţi de milionarii egiptenidespre modul în care îşi pot scoate banii din ţară pentru a-idepune în siguranţă în băncile din Elveţia, scrie Bloomberg.

Karim al-Korey, director al Arab Bank Switzerland, spune căfondurile transferate s-ar putea ridica în următoarea perioadă laaproape 50 de milioane de euro.

"Am doi sau trei clienţi care ar putea transfera fiecare câte10-15 milioane de dolari", spune Karim al-Korey. Directorul ArabBank spune că influxul de fonduri dinspre Egipt către Elveţia arputea demara odată cu deschiderea băncilor. "Acum totul e închis înEgipt, ne aşteptăm ca fondurile să vină odată cu deschidereabăncilor", spunea Al-Korey la sfârşitul săptămânii trecute.

Pe scurt

Vicepreşedintele Omar Suleiman s-a întâlnit cu liderii opoziţieipentru a negocia modificarea constituţiei pentru a realizatranziţia către alegeri democratice.
Autorităţile egiptene au sporit măsurile de securitate în zonaCanalului Suez după ce au apărut informaţii că membri ai grupărilorislamiste Hesbollah şi Hamas s-au infiltrat în ţară.
Frăţia Musulmană, cea mai importantă grupare de opoziţie, a anunţatcă poartă negocieri cu membrii guvernului în încercarea de a punecapăt crizei politice.
Mostafa Mohammad-Najjar, ministrul iranian de interne, a declaratcă regimul egiptean este lacheul Statelor Unite, acesteaconcentrându-şi atenţia exclusiv pe interesele Israelului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO