Business Internaţional

Elton John castiga din vanzarea companiei sale de impresariat

04.04.2005, 19:24 25

Sir Elton John a vandut pachetul detinut in compania de impresariat Twenty-First Artists, la care era asociat cu avocatul sau, grupului Sanctuary, relateaza Financial Times.
Tranzactia, in valoare de 16 milioane de lire sterline (23,2 mil. euro), a fost incheiata cu una dintre cele mai mari agentii din lume, care ii manageriaza pe Iron Maiden, Beyonce sau Manic Street Preachers. Twenty-First este detinuta de Sir Elton si alti doi actionari minoritari: avocatul sau, Frank Presland si Keith Bradley. "Am urmarit cu atentie evolutia Sanctuary din ultimii ani si suntem convinsi ca asocierea cu ei ne va permite sa oferim servicii superioare artistilor nostri", a declarat Presland.
In plus fata de 3,8 milioane de lire (5,5 mil. euro) cash, Elton John a primit 30 de milioane de actiuni Sanctuary. "Sunt foarte increzator ca aceasta perioada va fi extrem de creativa pentru mine", a declarat Elton John. "Sunt multumit ca voi lucra cu cei de la Sanctuary pentru ca am fost impresionat de modul in care lucreaza cu artistii", a continuat acesta.
Twenty-First Artists a inregistrat un profit brut de 1,5 milioane de lire (2,17 mil. euro) anul trecut si incaseaza comision din toate castigurile lui Elton John, inclusiv veniturile din vanzarile de albume, concerte si show-uri.
Desi artistul britanic este cel mai cunoscut dintre numele impresariate de companie, agentia a mai lucrat si cu Jamiroquai si Mis-Teeq.
In urma tranzactiei, toti cei trei actionari de la Twenty-First Artists au semnat contracte pe cinci ani cu Sanctuary. Trio-ul ar putea incasa inca 10 milioane de lire (14,5 mil. euro), in functie de performantele ulterioare ale agentiei.
Sir Elton John are o experienta indelungata cu agentiile de management. In 2002, el a pierdut un proces cu John Reid Enterprises, compania care s-a ocupat de cariera lui timp de peste 20 de ani si cu firma de audit PwC, care manageriau fondurile artistului. Toate aceste procese au avut ca rezultat o nota de plata de 8 milioane de lire (11,6 milioane euro).
Andy Taylor, presedintele executiv al Sanctuary, a declarat ca pentru un artist ca Elton John este esential sa aiba incredere in management.
Judecand dupa popularitate si vanzari, Elton John este unul dintre cei mai mari artisti din lume. Spre deosebire de multi artisti, britanicul a reusit sa isi pastreze succesul pe parcursul deceniilor care au trecut de la lansarea sa din 1970. Hitul sau, "Canddle in the wind 1997", dedicat printesei Diana, a devenit cel mai rapid vandut single din Marea Britanie si Statele Unite, debutand pe locul intai al topurilor.
cristina.marina@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO