Business Internaţional

Elveţia ar putea avea de câştigat dacă Irlanda majorează taxele

Autor: Catalina Apostoiu

23.11.2010, 23:40 19

Elveţia ar putea fi una dintre principalelebeneficiare ale unei eventuale majorări a taxelor corporatiste înIrlanda, potrivit consultanţilor fiscali internaţionali, careavertizează că atacul partenerilor europeni asupra politiciifiscale a Irlandei ar putea avea efecte nedorite, potrivitFinancial Times.

Asupra Irlandei se exercită presiuni în sensul majorăriiimpozitului pe profit de 12,5%, unul dintre avantajele Irlandei,pentru aducerea sub control a deficitului şi diminuării impactuluicompetiţiei fiscale asupra altor state membre. În Elveţia,impozitul pe profit este de circa 21%, variind în funcţie decantoanele unde îşi au sediul companiile.

"Există şanse foarte mari ca o majorare a impozitelor sădetermine pur şi simplu companiile să-şi mute profiturile în ţărica Elveţia, mai degrabă decât în Franţa sau Germania", declarăAnneli Collins din cadrul KPMG. Bill Dodwell, din cadrul Deloitte,arată că o majorare ar spori veniturile fiscale pe termen scurt,dar şi probabilitatea ca firmele să-şi mute operaţiunile dinIrlanda. "Elveţia are cele mai mari şanse de a profita de pe urmaacestei situaţii."

În acelaşi timp, multinaţionalele îşi structurează operaţiunileîn aşa fel încât să poată transfera profiturile impozabile înIrlanda din jurisdicţii cu taxe mai ridicate.

Statele Unite au reprezentat 53% din investiţiile străinedirecte din Irlanda în perioada 2005-2009, potrivit Ernst &Young European Investment Monitor. Capacitatea multinaţionalelor dea transfera profiturile impozabile în Irlanda a alimentat disputejuridice ce au implicat miliarde de dolari.

Companiile franceze şi germane au reprezentat numai 4% dininvestiţiile străine directe din Irlanda din 2005. Chris Sanger dincadrul E&Y a declarat: "O majorare a ratei impozitelor pentrucompanii nu va duce la atingerea obiectivului dorit de Germania şiFranţa".

Marea Britanie este de asemenea nemulţumită de faptul că o seriede companii şi-au mutat baza fiscală în Irlanda în ultimii treiani.

Consultanţii spun însă că astfel de companii nu vor fi probabilafectate de o modificare a impozitului, acestea fiind în primulrând atrase de faptul că Dublinul nu impune reguli care săîngreuneze transferul profiturilor dintr-o jurisdicţie în alta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO