Business Internaţional

Est-europenii au început din nou să cheltuiască, iar asta se vede în PIB

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

12.12.2010, 23:50 30

Redresarea economică bazată pe exporturi din Europa de Est s-aresimţit şi la nivelul gospodăriilor în trimestrul al treilea,ritmul de creştere accelerându-se în Cehia, Estonia şi Ungaria,scrie Bloomberg. Dacă până acum numai exporturile contau lacreşterea PIB, în perioada iulie-septembrie şi cheltuielilepopulaţiei au avut un aport important.

Produsul Intern Brut a înregistrat în trimestrul trei un avansanual de 1,7% în Ungaria, de 2,8% în Cehia, 5% în Estonia şi 0,5%în Bulgaria, potrivit rapoartelor publicate la sfârşitul săptămâniitrecute de birourile de statistică ale fiecărei ţări. Polonia, ceamai mare economie a ţării, a anunţat pe 30 noiembrie o creştere de4,2% pentru trimestrul trei.

"Există acum semne clare de creştere a cheltuielilor interne înEuropa de Est după cinci trimestre de redresare bazată peexporturi", a declarat Raffaella Tenconi, economist din Londra încadrul Bank of America Merrill Lynch. "Nu vorbim cu siguranţă de unboom, ci despre o redresare economică stabilă", a adăugatTenconi.

Estul îşi revine mai repede decâtOccidentul

Consumul s-a aflat în creştere la nivelul întregii regiuni,accelerând ritmul de creştere economică ce s-a bazat iniţial pecererea în creştere la export în cadrul Uniunii Europene.

Ritmul de creştere în Germania, cea mai mare economie din bloculde 27 de ţări, a încetinit în trimestrul trei în condiţiile în carezona euro încearcă să depăşească criza datoriilor publice ce aînceput în Grecia şi care a obligat Irlanda să accepte un pachet desusţinere financiară luna trecută.

Consumul final al gospodăriilor din Ungaria a avansat cu o ratăanuală de 1,2% în trimestrul trei, prima creştere din trimestrul altreilea al anului 2008. Consumul din Estonia a urcat cu 1%comparativ cu un declin de 3% în trimestrul anterior. Consumulgospodăriilor din Cehia a înregistrat o creştere de 1,2%.

În Estonia, care va adopta moneda euro luna viitoare, livrărilela export au avansat cu o rată anuală de 36% în trimestrul trei,după o creştere de 29 de procente consemnată în trimestrulanterior. Exporturile au înregistrat o creştere anuală de 15,4% înCehia şi de 13,9% în Ungaria.


Conjunctură pozitivă

Redresarea Europei de Est se află în cel mai favorabil punct alciclului de business în condiţiile în care accelerarea ritmului decreştere nu alimentează inflaţia în majoritatea ţărilor, permiţândbancherilor centrali să menţină ratele dobânzii la un nivel scăzut,a declarat Tenconi.

"În general, datele evidenţiază o redresare a cererii interne,ceea ce indică faptul că economia a intrat într-o nouă fază aprocesului de redresare", a declarat Tomas Vlk, economist în cadrulKBC Groep. Strategii ungari au majorat în mod neaşteptat rateledobânzii luna trecută cu 0,25%, până la 5,5%. Polonia, singura ţarădin UE care a evitat recesiunea anul trecut, este de aşteptat săînceapă majorarea ratelor dobânzii în decurs de trei luni pentru areduce inflaţia, a declarat strategul Andrzej Bratkowski.

Banca centrală a Ungariei şi-a majorat rata de referinţă adobânzii luna trecută la 5,5% de la un minim record de 5,25%,majorând costurile de finanţare pentru prima dată din 2008.

Strategii au invocat efectele inflaţioniste ale preţurilor laalimente şi ale taxelor guvernamentale impuse anumitor industrii,precum şi politicile fiscale ale guvernului, care au determinat oretrogradare cu două trepte a ratingului de ţară al Ungariei decătre Moody's Investors Service.

În Cehia, creşterea economiei ar putea înregistra o încetinirepe fondul planurilor primului-ministru Petr Necas de a înjumătăţideficitul fiscal în decurs de trei ani până la limita de 3 procentedin Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, a declarat NeilShearing, analist în cadrul Capital Economics.

"Acest lucru înseamnă că ratele dobânzii vor rămâne neschimbatedeocamdată", a adăugat Shearing.

Economia turcă a crescut cu 5,5%

Economia Turciei a avansat cu 5,5% în trimestrul al treileacomparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, prelungindu-seperioada de boom ce a permis guvernului să-şi reducă finanţarea şisă se apropie de ratinguri din categoria investment grade, potrivitBloomberg. Ritmul de creştere a încetinit de la o rată revizuită de10,2% în trimestrul anterior.

Media estimărilor a 9 economişti chestionaţi de Bloomberg indicao rată de 6,5%. Economia a avansat cu 1,1% faţă de trimestrulanterior, al şaselea trimestru consecutiv de creştere. Rateledobânzii, aflate la un minim record, alimentează cererea internă,generând o redresare mai rapidă de pe urma crizei mondialecomparativ cu orice altă economie din Europa.

Creşterea pe întregul an ar putea atinge o rată de 8%, a anunţatministrul turc al comerţului. Cererea internă a avansat cu o ratăanuală de 7,6% în trimestrul trei, iar cheltuielile legate deinvestiţii au înregistrat o creştere de 31%, potrivit agenţiei destatistică a ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO