Business Internaţional

Este actuala creştere a inflaţiei tranzitorie? Ce arată preţurile materiilor prime. Redresarea economică din Europa şi America i-a pus pe investitori pe jar cu privire la inflaţie

Declinul recent al preţurilor cherestelei întăreşte pariurile pe o creştere tranzitorie a inflaţiei.

Declinul recent al preţurilor cherestelei întăreşte pariurile pe o creştere tranzitorie a inflaţiei.

Autor: Catalina Apostoiu

03.07.2021, 11:45 9165

Redresarea economică din Europa şi America i-a pus pe investitori pe jar cu privire la inflaţie. Deşi creşterea preţurilor materiilor prime nu reprezintă singurul factor care alimentează panica privind inflaţia, unii analişti remarcă o corelaţie istorică între cele două. Atât şeful Fed Jerome Powell, cât şi preşedinta BCE Christine Lagarde au dat asigurări că avansul inflaţiei este doar temporar. În sprijinul afirmaţiilor sale, Powell a oferit exemplul evoluţiei dramatice a preţului cherestelei, a cărui creştere puternică a fost urmată de un declin abrupt. Creşterile spectaculoase ale materiilor prime care au însoţit redeschiderea economiilor sunt rezultatul unor probleme legate de lanţurile de aprovizionare şi alţi factori estimate a nu fi de durată, potrivit lui Powell.

Inflaţia anuală din zona euro a atins 2% în mai, în creştere de la 1,6% în aprilie, cel mai ridicat nivel din octombrie 2018. În Germania, rata anuală a urcat la 2,4% în mai, iar banca centrală germană anticipează că aceasta va atinge în scurt timp 4% pentru prima dată în aproape 30 de ani.

BCE se aşteaptă însă ca inflaţia să se menţină sub ţintă în următoarea perioadă. „Inflaţia a accelerat în ultimele luni, în mare parte din cauza unor factori tranzitorii şi a unei creşteri a energiei. Aceasta este de aşteptat să-şi continue creşterea în a doua jumătate a anului, înainte de a scădea odată cu dispariţia factorilor temporari“, declara recent preşedinta băncii, Christine Lagarde.

În acelaşi timp, şefa BCE a minimalizat impactul creşterii puternice a preţurilor din SUA asupra Europei, arătând că cele două economii se află în situaţii diferite.

În America, luna mai a adus o nouă creştere semnificativă a inflaţiei, notează CNBC. Indicatorul cheltuielilor personale de consum (PCE), care exclude alimentele şi costurile legate de energie, a avansat cu 3,4% în termeni anuali, în linie cu aşteptările Wall Street-ului, dar şi cea mai alertă creştere din aprilie 1992.

În condiţii normale, seria recentă de date privind inflaţia ar reprezenta un motiv de îngrijorare puternic. Însă în actualul context al pandemiei, aceste date au confirmat după părerea unor analişti că inflaţia nu face decât să urmeze o traiectorie normală, urcând din cauza unor blocaje excepţionale şi fiind rezultatul unei comparaţii distorsionate cu perioada de anul trecut în care mare parte din economia americană a fost închisă.

Deşi ultimele date au generat comparaţii cu situaţia din anii ‘70, când inflaţia a scăpat de sub control, acestea sunt cel puţin deocamdată de partea celor care se aşteaptă ca creşterea acesteia să se modereze, stabilizându-se mai apoi la niveluri mai mici.

Nivelul PCE „confirmă ideea că creşterea inflaţiei va fi tranzitorie, că are legătură cu redeschiderea economiei şi unele perturbări generate de această redeschidere rapidă“, arată Mark Zandi, economist-şef la Moody’s Analytics.

Numeroşi economişti întrevăd semne de moderare a inflaţiei în SUA.

„Nu anticipăm o inflaţie galopantă“ a subliniat Gregory Daco, economist-şef în cadrul Oxford Economics, notând că inflaţia a înregistrat în mai prima încetinire de la începutul anului dacă se face raportarea la ritmul din aprilie (plus 0,4% faţă de 0,6%), potrivit Le Figaro.

Unii subliniază de asemenea baza distorsionată de comparaţie, datele actuale fiind comparate cu cele din urmă cu un an, când pandemia făcea ravagii şi părţi întregi din activitatea economică erau paralizate. Este în special cazul sectoarelor divertismentului, transportului aerian, hotelurilor şi energiei, care au înregistrat cele mai mari majorări de preţuri.

În paralel, Departamentul de Comerţ a publicat la finalul săptămânii trecute datele privind veniturile şi cheltuielile gospodăriilor. Veniturile au continuat să scadă, însă mai puţin decât se estimase, după un declin istoric în aprilie.

La nivel mondial, cele mai acute îngrijorări privind o spirală inflaţionistă au fost temperate recent de scăderea preţurilor multor materii prime de la vârfuri atinse în pandemie. Şi totuşi, investitorii pariază pe o continuare a avansului multora dintre acestea, argumentând că încă par ieftine, scrie The Wall Street Journal.

În pofida declinului recent, preţul cherestelei se menţine la dublul preţului tipic pentru această perioadă a anului. Cuprul şi carnea de porc se situează în continuare în jurul celor mai ridicate preţuri din ultimii ani.

„Nu cred că creşterile sunt pe cât de tranzitorii le consideră Fed-ul a fi“, afirmă Ed Egilinsky, din cadrul Direxion.

Economiile acumulate de consumatori pe durata pandemiei, cheltuielile guvernamentale solide, cum ar fi restocarea masivă post-pandemie a Chinei, cât şi anii de investiţii insuficiente în capacitate se numără printre motivele pentru care unii investitori pariază pe o continuare a creşterii preţurilor materiilor prime.

China, care achiziţionează aproximativ 60% din resursele lumii, reprezintă un risc pentru astfel de pariuri, însă în ultima vreme ţara a luat măsuri pentru îmblânzirea preţurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO