Business Internaţional

Estul este fragil, dar se pot castiga bani buni in continuare

11.03.2010, 23:05 17

Tarile din Europa Centrala si de Est au in fata perspectivefragile legate de investitii pe termen mediu, insa pentru ceiaflati in cautare de mari oportunitati, perioada este propiceinvestitiilor, considera Yael Selfin, economist in cadrulPricewaterhouseCoopers din Londra, scrie The Wall StreetJournal.

"Nu ne asteptam la o redresare rapida in aceasta regiune. Unnumar in scadere de investitori vor privi catre aceasta zona,astfel incat exista sanse bune pentru fondarea unor companii mixtesi achizitionarea de active subevaluate. Investitorii pot obtinerandamente mai bune din cauza competitiei scazute", consideraSelfin.

Oportunitati in imobiliare si auto

Printre sectoarele cu cele mai dramatice scaderi aleinvestitiilor straine directe se numara cel imobiliar, auto, alelectronicelor de consum si transporturile, in aceste sectoareregasindu-se oportunitatile. Ca urmare a scaderii investitiilor,arata Selfin, forta de munca din aceste sectoare "ar putea fi maiieftina si mai usor de gasit, iar preturile investitiilor inimobiliare si infrastructura ar fi de asemenea mai scazute".

Totusi, declara Selfin, volumul total al investitiilor strainedirecte, un important motor de crestere pentru regiune, ramane"foarte vulnerabil si scazut".

Conform unui raport al PwC, dupa cinci ani de cresteri foartemari, volumul investitiilor straine directe a suferit o reduceremasiva in 2009 pe fondul recesiunii. Astfel, acesta a scazut cu50%, pana la 77 de miliarde de dolari (56 mld. euro), dupa cecrescuse de cinci ori intre 2003-2008, urcand la 155 de miliarde dedolari de la 30 de miliarde de dolari.

Aceasta prabusire poate fi pusa in mare parte pe seamasectorului imobiliar, unde investitiile straine directe auconsemnat o scadere masiva de 71% in 2009 comparativ cu anulanterior.

Estul, intre punctele tari si cele slabe

In afara de scaderea uriasa a sectorului imobiliar, investitoriisunt preocupati de eficienta regiunii pe piata financiara, destabilitatea sa economica si de sustenabilitatea fiscala, se aratain raportul PwC. Firma se asteapta ca o diminuare a acestor riscurisa duca la o revenire a investitiilor in aceste tari.

Un alt factor important asteptat sa determine revenireainvestitorilor straini in regiune este legat de asteptarile inscadere privitoare la salarii in randul fortei de munca. Salariileinregistrau cresteri semnificative inainte de criza si erauasteptate sa-si continue avansul. Situatia s-a schimbat insa inurma prabusirii pietelor financiare in conditiile cresterii rateisomajului. Polonia, de exemplu, se asteapta acum la o cresteremedie a salariilor de 4% in acest an, cu mult sub crestereaproductivitatii, conform datelor Wood & Co. Cei implicati inproductia de bunuri vor fi in special interesati sa patrunda pepietele Europei Centrale si de Est pe termen lung, se estimeaza inraportul PwC.

Conform aceluiasi raport, este posibil ca intrarile deinvestitii straine directe in regiune sa nu depaseasca nivelurileinregistrate in 2008 mai devreme de anul 2014. Situatia este insadiferita de la tara la tara.

Si alti economisti impartasesc viziunea PwC privitoare laperspectivele de investitii pentru Europa. "Tarile din regiuneasista la un declin dramatic al investitiilor straine directe, inmod clar dictate de criza financiara", spune Raffaella Tenconi,economist-sef in cadrul Wood & Co. din Londra.

"Pentru investitori, insa, lucrurile se imbunatatesc. Mai intai,asteptarile privitoare la salarii au scazut, iar unele din tarilecu probleme au acum in derulare programe convenite cu FondulMonetar International. In contextul in care conditiile de creditarese mentin foarte stricte, se pune problema lichiditatilor si nu aplanurilor."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO