Business Internaţional

Euro ar putea lua locul dolarului in rezervele bancilor centrale

18.09.2007, 16:54 15

Fostul presedinte al bancii centrale a Statelor Unite (Fed), Alan Greenspan, este de parere ca euro ar putea depasi dolarul ca moneda preferata de bancile centrale pentru economisire.
Greenspan a declarat pentru revista germana Stern ca dolarul ramane in continuare cea mai folosita moneda pentru rezerve, dar ca "nu mai are aceleasi avantaje ca inainte", scrie International Herald Tribune.
Moneda europeana s-a apreciat fata de dolar in ultimele saptamani, atingand maximul istoric de 1,3927 dolari/ euro saptamana trecuta ca urmare a turbulentelor de pe pietele financiare cauzate de caderea sectorului de credite ipotecare din SUA.
Fed se intalneste astazi, iar analistii se asteapta la o reducere a dobanzii de referinta cu cel putin un sfert de punct procentual, de la 5,25%.
Greenspan, in varsta de 81 de ani, a mai adaugat ca, la sfarsitul lui 2006, 25% din rezervele valutare detinute de bancile centrale erau in euro, in timp ce ponderea dolarului ajungea la 66%. In ceea ce priveste tranzactiile cross-border, 39% dintre acestea se realizeaza in euro si 43% in dolari.
Fostul presedinte al Fed considera ca Banca Centrala Europeana a devenit "o piesa importanta pentru economia mondiala". El a mai spus ca folosirea euro ca moneda pentru rezerve valutare a dus, ca si in cazul dolarului, la o scadere a dobanzii in zona euro, ceea ce "fara nici un dubiu a contribuit la cresterea economica a zonei". Separat, la lansarea cartii sale de memorii, Greenspan a vorbit despre situatia de pe piata imobiliara din SUA si crede ca va urma o scadere importanta a preturilor caselor. El este de parere ca pretul caselor din SUA "va avea o scadere mai mult abrupta decat se asteapta multa lume".
In ceea ce priveste piata imobiliara din Marea Britanie, Greenspan prevede o corectie importanta, considerand ca avansul pretului caselor din Marea Britanie este unul nesustenabil. De asemenea, el mai considera ca piata imobiliara britanica este mult mai expusa fata de criza de pe pietele financiare decat cea americana.
In cartea sa de memorii Greenspan avertizeaza ca daca Fed va continua in urmatorii ani politica de mentinere a inflatiei la maxim 2%, dobanda de referinta ar putea urca la peste 10%.
Greenspan se teme ca Fed va intampina rezistenta, determinata de considerente populiste, din partea Congresului, chiar si a Casei Albe, fata de politica sa de a mentine stabilitatea preturilor.
Daca Fed va ceda in fata acestei presiuni, rata inflatiei ar putea fi intre 4% si 5% pana in 2030, iar randamentul titlurilor de Trezorerie va ajunge la 8%, putand depasi aceasta valoare pe perioade scurte, conform lui Greenspan. In cartea sa "Era turbulentelor: aventuri intr-o lume noua", Greenspan, care a condus timp de 18 ani Fed, critica aspru administratia Bush, pe care o acuza ca a dat mai mare importanta politicii decat unei economii sanatoase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO